REVIEW

Recensie: Like Father Like Son (dvd)

Jan Luijsterburg | 10 juni 2014

‘Dat verklaart alles’, zegt de vader van Keita als hij hoort dat zijn zesjarig zoontje in het ziekenhuis net na de bevalling is omgewisseld met een ander kind. Dat neemt zijn vrouw hem niet in dank af. Twee families krijgen het flink voor de kiezen als ze een oplossing moeten zien te bedenken. Prachtfilm van de Japanse grootmeester Hirokazu Kore-eda.  

Nature or nurture, dat is een klassieke strijd in de psychologie. In hoeverre word je als mens bepaald door je genen of juist door omgevingsfactoren? Die laatste zijn in Keita’s eerste jaren van het kille soort. Vader Ryota is een echte carrièreman, puur prestatiegericht. Dat Keita niet uitblinkt in het pianospelen en daar niet mee zit, zint hem bijvoorbeeld voor geen meter. Moeder moet het allemaal maar heel klassiek glad zien te strijken.

Dan gaat het er in het gezin waar hun biologische zoon opgroeit heel anders aan toe. Het is een gezellige chaos bij lampenverkoper Yakari, zijn vrouw Yudai en hun kinderen. Yakari wil graag een financieel slaatje slaan uit de situatie, waarin het ziekenhuis zich in duizend bochten wringt op de zaak soepeltjes af te handelen.

Ruilen is de beste oplossing, volgens het ziekenhuis. Maar eerst wordt er uitvoerig afgetast. Eerst met ontmoetingen tussen de beide gezinnen, dan met over en weer logeren. Ryota zou het liefst allebei de jongetjes opvoeden - lekker gemakkelijk als je altijd aan het werk bent. De spanningen lopen op en de onhandig geopperde suggestie ontaardt in een tegengesteld voorstel.

Na Nobody Knows en I Wish is dit de derde film waarin Kore-eda problematische gezinssituaties centraal stelt en daarbij het perspectief van kleine kinderen niet schuwt. Als weinigen weet hij blijkbaar kinderen tot volstrekt natuurlijk acteren te brengen. Ook nu weer ontroeren de kleintjes enorm en zorgen ze er voor dat de film nergens sentimenteel wordt. Niet dat de regisseur niet anders kan natuurlijk: zijn films Mabarosi, After Life en Air Doll zijn zonder kinderen evenzeer van grote klasse.

Aanvullende informatie:
Japan 2013
Speelduur: 118 minuten
Regie, scenario en montage: Hirokazu Kore-eda
Camera: Mikiya Takimoto
Met: Masaharu Fukuyama, Machiko Ono, Yôko Maki
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1 Japans gesproken
Uitgave: Lumière 


EDITORS' CHOICE