REVIEW

I Wish


Jan Luijsterburg | 04 september 2012

Sinds de echtscheiding van hun ouders zijn ook de broertjes Koichi en Ryu elkaar kwijt. Koichi woont met zijn moeder bij zijn grootouders, Ryu met zijn vader, een popmuzikant, aan het andere eind van Japan. Geen reden om bij de pakken neer te zitten, want er zijn altijd nog treinen en wonderen.

I Wish schetst het dagelijks leven van de twee behoorlijk zelfstandige leerlingen van de basisschool, vooral van Koichi. We gaan mee naar school en zwemles en zien de omgang met vriendjes en vriendinnetjes en met opa, die druk is met het bakken van cakes volgens traditioneel recept. Contact tussen de broertjes is er vooral telefonisch. Op de achtergrond smeult een vulkaan, wat veel stof en schoonmaakwerk oplevert. Koichi fantaseert dat een flinke uitbarsting er misschien voor zou zorgen dat ze terug naar Osaka verhuizen. Hij mist zijn broer, maar zit nooit bij de pakken neer.

Koichi is erg geboeid door treinen. Vooral de komst van een supersnelle kogeltrein houdt hem bezig. Hij raakt er van overtuigd dat als je er bij bent als twee van die treinen elkaar passeren er een wonder gebeurt en je wensen uitkomen. Koichi en Ryu ronselen allebei wat vrienden en ze reizen naar een plek waar dat op een precies berekend moment moet plaatsvinden. De wensen lopen zeer uiteen, er gaat zelfs een dode hond mee, want je weet maar nooit.

Hirokazu Kore-eda hanteert een kabbelende, heerlijk onnadrukkelijke stijl, die je als kijker heel dicht bij de personages brengt. Dat alleen al maakt de film bijzonder. Hoewel wat lichter van toon past I Wish naadloos in het oeuvre van Kore-eda. De overlevingskracht van kinderen stond ook al centraal in Nobody Knows, het realiseren van wensen in After Life en Air Doll, inclusief de licht bovennatuurlijke toets van alledaagse magie. Prachtige film.

Aanvullende informatie:
Japan, 2011
Speelduur: 123 minuten
Scenario en regie: Hirokazu Kore-eda
Productie: Kenatoro Koike, Hijiri Taguchi
Camera: Yutaka Yamazaki
Montage: Hirokazu Kore-eda
Art direction: Keiko Mitsumatsu
Muziek: Shigiru Kishida
Met: Koki Maeda, Oshiro Maeda, Nene Ohtsuka, Joe Odagiri
Beeld: 1,85:1 anamorf
Geluid: DD 5.1 Japans gesproken
Uitgave: A-film
Officiële homepage

EDITORS' CHOICE