ARTIKELLinn

Linn brengt de bron tot in de luidspreker

Dat Linn wereldwijd het Akurate Exakt-systeem in de spotlights zet, is niemand ontgaan. Afgelopen weekend deed het Schotse concern in samenwerking met Concerto Audio onze hoofdstad aan. De eerder door ons aangekondigde lancering in Nederland werd druk bezocht. Linn heeft veel te melden en vaardigde hun Territory Development Manager Graeme Urquhart af om liefhebbers, fanatiekelingen en geïnteresseerden de ins- & outs van het nieuwste systeem bij te brengen.

Speciaal voor de gelegenheid opende restaurant Sluizer haar deuren en bood Linn een uitstekende presentatieruimte. De zaal kon via een -naar Amsterdams gebruik- smalle trap bereikt worden. Hier is een bar gesitueerd van waaruit de bezoekers werden verrast met heerlijke versnaperingen, champagne en wijn. De aangekondigde videopresentatie, die met pictogrammen glashelder de filosofie van het huidige Linn onderbouwt en de enthousiaste uitleg van Graeme, laten er geen misverstand over bestaan; Linn brengt, om iedere vorm van signaalverzwakking tegen te gaan, de bron op unieke wijze tot in de luidspreker en doet er alles aan om van het luisteren een absolute belevenis te maken.

Intelligente weergevers
Uitgerust met dezelfde revolutionaire technologie die Linn onlangs in haar Klimax vlaggenschip introduceerde, brengt ook het Exakt-muzieksysteem de bron, en dus het gehele digitale pad, zonder enkel verlies zo dicht mogelijk bij de luisteraar. De Exakt borduurt voort op de Linn DS, maar dan met een fenomenale verbetering van prestaties. Het Akurate Exakt systeem bestaat uit een Akurate Exakt DSM en Exakt Akubarik ‘intelligente’ luidsprekers. Door het signaal tot het allerlaatste moment digitaal te houden en dan pas te converteren, verwijdert Linn ruis en vervormingen die verschillende bronnen en componenten doorgaans onbedoeld produceren. Het resultaat is dat de muziek die je hoort een perfecte reproductie is van de originele opname.

Vinyl naar een hoger niveau
Om een goede indruk te geven wordt in eerste instantie het Akurate-systeem beluisterd, gevolgd door een Akurate Exakt-systeem om het verschil te laten horen. Van de Akurate Exakt raakte de zaal vrijwel direct onder de indruk: de performance was zo angstaanjagend realistisch en puur dat de termen accuraat en exact wellicht understatements zijn. Het volledig verdwijnen van de verschillen tussen bronnen als Master Studio Files, cd’s of vinyl vanaf de legendarische Linn LP12, is meer dan fantastisch.

Maximaal dertien bronnen kunnen worden aangesloten op het systeem en er zijn aansluitmogelijkheden voor HDMI, Toslink, S/PDIF, XLR en RCA. De Akurate Exakt DSM is woonruimtevriendelijk van vorm. De Akubarik luidsprekers zijn met de hand afgewerkt en verkrijgbaar in een breed scala aan schitterende afwerking, waaronder hoogwaardig houtfineer in standaard of high gloss en in een ongelooflijke reeks hoogglans lakkleuren.

Een latertje
Na de presentatie praten we na met Greame en verplaatsen wij ons naar de overkant van de Utrechtsestraat, naar Concerto Audio. Onder het genot van de inmiddels beroemde espresso is Alex Esser, gevraagd naar de eerste presentatiedag op 2 mei, duidelijk over het succes van de introductie: “Ik deed om 4 uur ’s nacht pas het licht uit”.

Cool
We nemen samen met Greame plaats tegenover een het Akurate Exakt-systeem waar Concerto Audio al een poosje mee heeft kunnen experimenteren. Urquhart toont graag hoe cool het systeem kan klinken. De aanpak is nu wat steviger dan bij de presentatie bij restaurant Sluiter en de lakzwarte Akubarik luidsprekers produceren achtereenvolgens Master Studio Files van Daft Punk en AC/DC. Na akoestisch werk en cd-tracks van onder andere Mark Knopfler, is het meer dan duidelijk waar Linn’s Akurate Exakt toe in staat is.

Just listen
Linn’s filosofie is op bijzonder geslaagde wijze tot uiting gebracht in het Akurate Exakt-weergavesysteem. Het geheel is bijzonder smaakvol vormgegeven en de techniek is baanbrekend en future proof. De weergevers kunnen bovendien ook niet verkeerd geplaatst worden. Het systeem optimaliseert zichzelf en past zich aan aan de meest moeilijke luisterruimte. Zoals Linn het zelf graag zegt: Just listen.

MERK

EDITORS' CHOICE