NIEUWSWBT

WBT introduceert nanoGen op High End München


Redactie HiFi.nl | 13 mei 2014 | WBT

Het merk WBT introduceert tijdens de High End München een technische innovatie met de naam ‘nanoGen’. Het gaat om ’s wereld eerste connectoren met nanotechnologie. 

Sinds 1985 werkt WBT aan het optimaliseren van signaalgeleiders in connectoren om het ideaal van de volmaakte elektrische geleider te benaderen. Na de moderne en internationaal erkende WBT-nextgenTM-connectoren is nu een technologische doorbraak bereikt. WBT presenteert de eerste connectoren met nanotechniek: WBT-nanoGenTM.

Voor het eerst wordt ‘kristallijne koolstof’ als signaalgeleider in industriële massaproductie gebruikt. Kristallijne koolstof biedt ongekende mogelijkheden en overtreft qua overdrachtssnelheid, bandbreedte en betrouwbaarheid con- ventionele geleiders als metaal in hoge mate, aldus het merk.

De WBT-nanoGenTM-connectoren benaderen het ‘volmaakt’ geleidende grafeen zo dicht als nog geen enkele signaalgeleider ooit heeft gedaan, zegt WBT. Op basis van de WBT-nextgenTM-serie hebben ze een proces ontwikkeld om zuiver koolstof via PVD-techniek (physical vapor deposition) op een elektrisch geneutraliseerde drager (geanodiseerd aluminium) te schieten. Daarmee is het mogelijk een vrijwel massaloze oppervlaktegeleider met al zijn voordelen in dunfilm-uitvoering te laten groeien.

WBT: “Koolstof overtreft in zijn tweedimensionale vorm qua fase- betrouwbaarheid en snelheid bij de signaaloverdracht alle andere materialen. Door de hexagonale kristalstructuur van de koolstofmoleculen is signaalgeleiding in slechts twee dimensies mogelijk. Wevelstromen / skin-effecten en de daaruit voortvloeiende faseproblemen alsmede massageheugeneffecten kunnen in het geheel niet voorkomen. Kleine en grote connectoren met een bandbreedte in het hoge gigahertz-segment, met daardoor tot nu toe ongekend betrouwbare signaaloverdracht.”

Het oppervlak is volgens WBT extreem glad en toch elastisch. De smelttemperatuur ligt bij 1.500 ̊ Celsius. Zodoende kunnen koolstofcontacten niet worden gesoldeerd. Ze zijn wel uiterst geschikt voor krimptechniek. Gewoonlijk is een contact goud- of zilverkleurig. Koolstof is antracietgrijs, overeenkomend met titaan.

Vanaf nu zijn de grote connectoren in de vorm van banaanstekkers, kabelschoenen en poolklemmen verkrijgbaar; vanaf september 2014 volgen verschillende kleine connectoren. Kijk voor meer info op de website van WBT. 

EDITORS' CHOICE