NIEUWSApple

Gerucht: Apple koopt Beats

Jamie Biesemans | 09 mei 2014 | Apple

"Apple koopt Beats voor 3,2 miljard dollar". Dat is het gerucht dat momenteel circuleert in de zakenmedia. De overname zou Apple de mogelijkheid geven om zeer snel een Spotify-concurrent uit te rollen.

Apple hield lang tijd vast aan het verkopen van digitale muziek via de iTunes Store. Maar dat model staat steeds meer onder druk, omdat consumenten steeds meer opteren voor ongelimiteerde streamingdiensten zoals Spotify en Deezer. Er is een kanteling in het consumentengedrag, waarbij het 'bezitten' van muziek minder belangrijk wordt dan de 'toegang' tot enorme bibliotheken. En daar wil Apple natuurlijk op reageren.

Het zou niet onlogisch zijn dat Apple gewoon zijn eigen streamingdienst creëert, op basis van de muziekdata van de iTunes Store en iRadio. Beats, die in Europa vooral bekend is voor zijn modieuze hoofdtelefoons, heeft echter sinds begin dit jaar in de V.S. een eigen streamingdienst. Door een overname zou die in handen komen van Apple. 

Beats werd groot omdat zij net op het juiste moment hoofdtelefoons uitbrachten specifiek gericht op een nieuwe groep muziekfans: jongeren die vooral mobiel naar muziek luisteren en daarbij geen ouderwetse hifi-hoofdtelefoon op het hoofd willen. Daarbij bleek die groep bereid om toch ook een groter bedrag neer te tellen. Op marketingvlak speelde het bedrijf het slim door allerlei celebrity endorsements, zoals met Lady Gaga en David Guetta. Beats werkte daarvoor samen met Monster, een samenwerking die in 2012 ten einde kwam. 

Of er effectief een overname van Beats komt, zou in de loop van volgende week bekend raken.


EDITORS' CHOICE