REVIEWArgon

Recensie: Argon iNet2

Menno Bonnema | 09 mei 2014 | Argon

Argon brengt met de iNet2+ een verrassend veelzijdige tafelradio op de markt. Het is bovendien de eerste radio met ingebouwde Spotify Connect-functie. Kan zo’n klein kastje mooie klanken produceren?

Soms worden er hier door de plaatselijke pakketdienst loeizware dozen afgeleverd. Dozen met daarin te reviewen, machtig grote luidsprekers of imposant uitgeruste versterkers. Ik krijg dan spontaan medelijden met de man- van-dienst die al dat zwaars moet rondbrengen. Deze keer hoefde ik mij niet schuldig te voelen bij de levering die onlangs op mijn adres arriveerde. Het pakketje had een bescheiden afmeting en het bijbehorende gewicht was zelfs aangenaam licht te noemen. Na opening van de doos kwam daar qua afmetingen en gewicht een superbescheiden radiootje uit te voorschijn, dat bleek in dit geval een product van Argon te zijn, de iNet2+. Door de fabrikant zelf omschreven als muziekstreamer en radio in één.

Calimero-effect
Oké, ik zal het maar toegeven: ook ik als recensent heb te maken met bepaalde vooroordelen. Soms denk je bij luidsprekers met een enorm chique design en vaak bijbehorend zwaar gewicht dat het wel heel wat moet zijn. Bij bijna niet te tillen versterkers idem dito: daar zal wel heel wat dure techniek en materiaal in verwerkt zijn. Maar goed, mijn adagium is toch “listen without prejudice”. Ik ga uiteindelijk af op wat ik hoor en niet op wat ik zie, hoe indrukwekkend dat beeld op het netvlies soms ook is. Bij de iNet2+ van het Scandinavische Argon (onderdeel van Audio Nord Distribution) treedt dan, voor je het weet het omgekeerde effect op. Zo’n klein ‘kistje’ met afmetingen van 20 bij 13 bij 10 centimeter en met een ‘vlieggewicht’ van 1,4 kilogram, kan zo’n apparaat iets zijn? Maar ook hier geldt: luisteren zonder vooroordelen, ik laat me graag verrassen! Ik wil wel eens zien en vooral horen wat deze Calimero onder de audioapparaten heeft te bieden.

Goed moment
Op het moment dat ik de Argon iNet2+ in huis krijg, ben ik net een beetje op zoek naar een goed medium dat mij weer eens ‘ouderwets’ naar radio kan laten luisteren. Want met radiogeluid is het hier in huis de laatste tijd flink behelpen. Geen tuner meer in huis te bekennen. Wel beschik ik via Ziggo over geloof ik 999 digitale radiostations, maar als ik die via mijn digitale Ziggo-decoder wil afspelen blijft het steeds akelig stil. Als alternatief speel ik dan de laatste tijd veel radiozenders af via mijn iPad. En hoewel ik moet toegeven dat het geluid afkomstig uit die iPad verrassend goed te noemen is, is het nog steeds een vrij beperkt en ijl geluid. Verder lopen de kids hier rond met hun mobieltjes waar voortdurend muziek afkomstig van internetradiostations uit schalmt. Over die geluidskwaliteit zullen we het maar helemaal niet hebben. Kortom: de iNet2+ komt op een goed moment. Ik ben toe aan een nieuw radiogeluid. Maar moet ik de iNet2+ wel een radio noemen? Het apparaat ziet er wel als zodanig uit. Maar in het begeleidende schrijven komt al snel naar voren dat we hier te maken hebben met een apparaat dat meer te bieden heeft. De eerst in het oog en oor springende mogelijkheden van de iNet2+ zijn naast de FM-functies, het aanbod van DAB en via wifi vele internetradiostations.

Spotify Connect
Maar er is nog meer mogelijk met de iNet2+. Het is het eerste apparaat van Argon dat met Spotify Connect is uitgerust – en veel toestellen zijn er nog niet met die functie. Of dat zo is heb ik niet kunnen achterhalen, wel dat hij zich daarmee onderscheid van zijn voorloper, de iNet1+, waarover we eerder hier onze bevindingen gaven. Verder zitten de verschillen ‘m in de eerder al genoemde DAB(+) uitrusting, het wel ondersteunen van FLAC-bestanden en is er voor deze versie een speciale app beschikbaar. Wat uiterlijk betreft lijken de 1+ en de 2+ wel behoorlijk op elkaar, de 2+ heeft een iets grotere display met OLED-verlichting en de behuizing is groter gemaakt, wat voor een robuuster geluid moet zorgen. Zijn we er dan wat betreft de kunstjes die deze kleine box allemaal weet tevoorschijn te toveren? Nee hoor, je kunt ook nog je eigen muziekbestanden op je computer via de iNet2+ afspelen, en zit er nog een koptelefoonaansluiting en een aux- ingang op de achterkant. En tenslotte ook nog mogelijk: het aansluiten van de iNet2+ als bron op een andere versterker, via een lijnuitgang, eveneens op de achtekant. Ik begin zowaar behoorlijk onder de indruk te raken van de mogelijkheden van deze kleine Callimero. Kan hij ook imponeren met zijn geluid?

MERK

EDITORS' CHOICE