REVIEW

Recensie: La tendresse (dvd)

Jan Luijsterburg | 27 april 2014

Films staan altijd bol van dramatische gebeurtenissen. Het lijkt wel een verplichting, alles doen om maar niet saai te lijken. De Belgische filmmaakster Marion Hänsel gaat in haar nieuwste film de strijd aan met dit vooroordeel en beperkt het drama in La tendresse tot het absolute minimum. Een jongen die met zijn vriendin aan het skiën is breekt zijn been. Zijn ouders komen hem ophalen. Daar blijft het qua drama in hoofdlijnen toe beperkt.

Nu zijn die ouders wel al lang gescheiden. De licht chaotische Lise (Marilyne Canto) is altijd alleen gebleven en koestert haar zelfstandigheid. Frans (Olivier Gourmet, vooral bekend van de films van de gebroeders Dardenne) heeft wel een nieuwe partner. Door de situatie zitten ze ineens weer met elkaar opgescheept. Samen in de auto voor een lange autorit, een verblijf in een hotel waar nog maar één kamer vrij is. Met een tweepersoons bed waar ze ook al niet in belanden.

Dat het tussen Lise en Frans misliep is meer dan logisch: hun karakters verdragen elkaar slecht en de kleine irritaties zijn talrijk. Anderzijds zijn de scherpe kantjes er wel van af en is de titel ook van toepassing op het voormalige stel.

Mooie van de film is dat er niets overdreven of extra aangezet wordt. De zoon die ineens afhankelijk is van de ouders waar hij ver van verwijderd is geraakt, een vriendin waar ze niets van wisten, Lise die ineens een lifter meeneemt op de terugweg, niets is dramatisch of geladen.

Is het alledaagse interessant genoeg voor een film? Dat lijkt de vraag die Hänsel de kijker wil voorleggen. Het antwoord kan alleen door diezelfde kijker gegeven worden. Ik zeg ja, maar dat dit een film is die slechts aan een klein publiek besteed is, moge duidelijk zijn.

Het meegeleverde interview met regisseuse en hoofdrolspelers geeft de essentie van de film en haar bedoelingen goed weer.

Aanvullende informatie:

België, Frankrijk, Duitsland, 2013

Speelduur: 78 minuten

Regie en scenario: Marion Hänsel

Productie: Marion Hänsel, Cédomir Kolar, Ernst Szebedits

Camera: Jan Vancaillie

Montage: Michèle Hubinon

Art direction: Thierry Leproust

Muziek: René-Marc Bini

Met: Olivier Gourmet, Maryline Canto, Adrien Jolivet, Sergi Lopez, Margaux Chatelier

Extra: Making of (16 minuten)

Beeld: 1:2,35 anamorf

Geluid: DD 5.1 Frans gesproken

Uitgave: Cinéart 

Distributie: TWIN Pics


EDITORS' CHOICE