NIEUWS

Meest bijzondere releases Record Store Day

Rebecca Seunis | 23 april 2014

Record Store Day 2014 is weer voorbij. Nu moeten vinylliefhebbers over de hele wereld weer een jaar wachten tot het evenement terugkeert. Voor zij die niet kunnen wachten, hebben wij de opvallendste releases die deze editie heeft voortgebracht op een rijtje gezet.

Jack White, bekend van The White Stripes, heeft een record gebroken op Record Store Day. Hij speelde zijn nieuwe nummer ‘Lazaretto’ voor een paarhonderd fans tijdens de dag en bracht binnen vier uur tijd het nummer uit op vinyl. De stunt was tevens promotie voor zijn nieuwe album, met dezelfde titel.

Nog meer nieuws verwant aan Jack White. Neil Young bracht op Record Store Day namelijk zonder aankondiging een compleet nieuwe coverplaat uit. Het album, genaamd ‘A Letter Home’ was te bestellen op de website van Jack White’s label Third Man Records. Het album bevat covers van onder andere Bruce Springsteen, Bob Dylan, Willie Nelson en Gordon Lightfoot en werd opgenomen in een Voice-O-Graph opnamebooth uit 1947 die White in zijn platenzaak in Nashville liet installeren.

Op Record Store Day vind je elk jaar vele heruitgaven. Die zijn niet altijd spannend, maar dit jaar was de debuut EP van Joy Division verkrijgbaar. Voor het originele exemplaar van ‘An Ideal For Living’ uit 1978 moet je erg diep in de buidel tasten. Er zijn er maar 1000 van, dus denk aan zo’n 1200 euro voor de EP met vier nummers. De heruitgave had gelukkig een vriendelijkere prijs van 15 euro. Was je te laat? Op Ebay stroomt het nu over van de Record Store Day aankopen.

Bruce Springsteen bracht een gloednieuwe EP uit, genaamd American Beauty. Het album bevat vier nummers, waarvan er drie nooit eerder zijn uitgebracht. Het vierde nummer ‘Hurry Up Sundown’ is zijn nieuwe single.

Een wel heel bijzondere LP die werd uitgebracht heet ‘Space Project’. Het gaat om een compilatie van nummers waarbij geluiden opgenomen door ruimteschepen Voyager 1 en 2 werden gebruikt. 14 verschillende artiesten waaronder Porcelain Raft, The Antlers en Blues Control maakten nummers voor de plaat. 


EDITORS' CHOICE