REVIEW

Steven Wilson - Cover Version (2LP)

Eric de Boer | 01 april 2014

De cd-single. Ooit een formaat dat gretig aftrek vond onder een - voornamelijk - jong publiek en verzamelaars. Veelal bezat de single naast een (vaak voor radio bewerkte) albumtrack ook wat extra’s in de vorm van nog niet eerder uitgebracht bonusmateriaal of live-versies. Het medium werd echter ook wel gebruikt voor het uitbrengen van speciaal materiaal. Zo bracht Steven Wilson tussen 2003 en 2010 een speciale serie singles uit: Cover Version. KScope heeft al het materiaal van deze singles verzameld en op een dubbel-LP uitgebracht.

 

Steven Wilson genoot in 2003 nog niet de bekendheid die hij nu al enkele jaren geniet. Sterker nog, de eerste Cover Version cd-single was de eerste uitgave van Wilson die onder z’n eigen naam werd uitgegeven. In tegenstelling tot de klank van zijn werk als lid van No-Man en Porcupine Tree, waren de klanken op de Cover Version ingetogen en intiem. Teruggebracht tot een basis van piano, (veelal akoestische) gitaar en vocalen moesten de singles het hebben van de kwaliteiten die Steven zelf te bieden had.

Het principe van Cover Version bestond uit twee tracks per gelimiteerde editie: een nieuwe eigen track, samen met een cover. De serie werd later in een nog meer gelimiteerde editie op vinyl singles uitgebracht, maar zijn inmiddels lastig te vinden en nogal kostbaar. Om de muziek toch voor Steven Wilson fans beschikbaar te stellen, besloot label KScope om Cover Version op één album te persen en uit te brengen.

De muziek die Steven Wilson op Cover Version ten gehore bracht, werd opgenomen in zowel studio-omgevingen als in hotelkamers. De intieme sfeer die daaruit werd verkregen klinkt door op de twaalf tracks die nu op één album zijn verzameld. Naast zes covers en zes eigen tracks, is het geheel aangevuld met artwork van Carl Glover en tekeningen van Hajo Muller, die voor deze persing zijn herbewerkt door Glover zelf. Wat betreft remasteren of editen van de tracks voor deze LP is Steven Wilson duidelijk: vooral de op hotelkamers opgenomen tracks zijn slechts zeer licht bewerkt om de klankmatige kwaliteit te verbeteren.

Op muzikaal gebied heeft Cover Version veel te bieden. Zo is de cover van Thank You (Alanis Morissette) erg geslaagd in z’n intimiteit, klinkt de ABBA-cover The Day Before You Came uniek met ondersteuning van akoestische gitaar en ook Sign 'O' The Times van Prince wordt door het intrinsieke stemgeluid van Wilson een bijzondere luisterervaring. Minimalisme, her en der gelardeerd met elektronische klanken.

Ook The Cure komt voorbij (The Forest), net als het fraaie The Guitar Lesson (Momus) en is Donovans Lord Of The Reedy River erg mooi en bijna bezwerend in deze uitvoering. De tweede LP bevat de eigen tracks van Steven Wilson, hoewel het wat langere en erg atmosferische The Unquiet Grave feitelijk een folk-song is uit de vijftiende eeuw. Vooral An End To End is erg mooi, maar zwakke tracks kent de tweede plaat zeker niet. Ook Moment I Lost en Please Come Home zijn memorabel en ultiem herkenbaar als Steven Wilson tracks.

Het is fijn dat met de dubbel-LP van Cover Version het persoonlijke werk van Steven Wilson bereikbaar wordt gemaakt voor een publiek dat hem tussen 2003 en 2010 misschien nog niet kende. De tracks die uit dit project voortvloeiden zijn fijne luisterliedjes met een typische Steven Wilson signatuur en zullen de doelgroep zeker gaan bereiken. De persing op 180 grams KScope vinyl klinkt gelukkig dynamisch en is rijk aan gelaagdheid. Prima muziek om heerlijk, intiem van te genieten.

Muziek: 8
Klank: 8
Kwaliteit persing: 9
Label: KScope Music
Speelduur: 55:21 minuten
Website


EDITORS' CHOICE