REVIEW

Jeune & Jolie (blu-ray)


Jan Luijsterburg | 22 maart 2014

François Ozon is een filmmaker waar je op kunt rekenen. Vrijwel ieder jaar levert hij een nieuwe titel af; dit is sinds 1997 zijn vijftiende lange speelfilm. Net als in voorganger Dans la maison duikt hij in de belevingswereld van de adolescenten, ditmaal een meisje.

Jong en mooi, die termen zijn in extreme mate van toepassing op Isabelle. We leren de 17-jarige Parisienne kennen op vakantie aan het strand met haar familie. Ze raakt bevriend met Felix, een Duitse jongen, en raakt met hem haar maagdelijkheid kwijt. Broertje Victor ziet het geboeid aan, al die lichamelijke lusten. Isabelles kennismaking met seksualiteit krijgt een onverwacht vervolg in de andere delen van de film, die elk een seizoen beschrijven. Ze besluit namelijk om zich te gaan prostitueren.

Het zou zonde zijn hier te verklappen waar dat allemaal toe leidt, maar net als in Ozons vorige films (waaronder Swimming Pool en Potiche) is er geen gebrek aan verrassende wendingen. Ieder deel van de film wordt voorzien van een passend nostalgisch liedje van Françoise Hardy.

Jeune & Jolie is wederom een heerlijke film. Hoewel haar gedrag niet zonder gevolgen blijft waakt Ozon ervoor een moreel standpunt in te nemen over zijn protagoniste. De stap om haar lichaam te gaan verkopen wordt nauwelijks onderbouwd. Geld speelt in ieder geval geen rol. Isabelle lijkt meer op zoek naar de grenzen van haar mogelijkheden, als stap in haar identiteitsontwikkeling. Adolescenten neigen nu eenmaal tot roekeloos gedrag.

Isabelle wordt sterk neergezet door fotomodel Marine Vacth, die uitblinkt in ondoorgrondelijke blikken. Het ene moment is ze een kind, het andere een volwassen, verleidelijke vrouw. Er is ook een mooie rol voor Johan Leysen en een kleintje voor één van Ozons vaste sterren, Charlotte Rampling.

Jeune & Jolie heeft een mooie blu-ray uitgave gekregen. Niet alleen staat de film er in fraaie beeld en geluidkwaliteit op, ook zijn er de nodige extra’s meegeleverd, allemaal in het Nederlands ondertiteld. Belangrijkste daarvan is een klein half uur aan interviews met de regisseurs en zijn vrouwelijke hoofdrolspeelsters. Ze bieden een mooi inzicht in de manier van werken van Ozon. Bij de verwijderde scènes zit een alternatieve slotscène van de film.

Aanvullende informatie:
Frankrijk 2013
Speelduur: 93 minuten
Regie en scenario: François Ozon
Muziek: Philippe Rombi
Camera: Pascal Marti
Montage: Laure Gardette
Art direction: Katia Wyszkop
Met: Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Fantin Ravat, Charlotte Rampling, Johan Leysen
Extra’s: Deleted scenes (7 min), Costume fitting (4 min), Jeune & jolie in Cannes (2 min), Poster Projects (2 min), Interviews (24 min)
Beeld: 1080p24 16:9
Geluid: DD 5.1 Frans gesproken
Uitgave: Cinéart
Distributie: Twin Pics


EDITORS' CHOICE