REVIEW

Dans la maison


Jan Luijsterburg | 17 maart 2013

De nieuwe film van François Ozon is een hoogtepunt in de lange reeks die de zeer productieve regisseur inmiddels op zijn naam heeft staan. Een spannend en intrigerend verhaal over de relatie tussen een leraar Frans en een getalenteerde leerling die via zijn opstellen alles op zijn kop zet.

De literaire prestaties van zijn leerlingen op de middelbare school zijn niet iets waar leraar Germain (Fabrice Luchini, Potiche, Les femmes du 6ème étage) over het algemeen erg gelukkig van wordt. Groot is dan ook de verrassing als Claude, een onopvallende jongen op de achterste rij, met even prikkelende als goed geschreven opstellen voor de dag komt.

Ze gaan over hoe Claude zich binnendringt in de woning en het leven van klasgenoot Rapha, en daarmee in een veel rijker milieu dan dat van hemzelf, als zoon van een alleenstaande, gehandicapte man. Al snel ontwikkelt Claude een fascinatie voor Esther, de moeder van Rapha, die hij steeds aanduidt als ‘de vrouw uit de middenklasse’.

Germain leest de stukjes enthousiast voor aan zijn vrouw, galeriehoudster Jeanne (Kristin Scott Thomas, Il y a longtemps que je t'aime). Hij bouwt een nauw contact op met Claude om zijn literaire talent verder te ontwikkelen. Daarbij neemt hij zelf ook de nodige risico’s. De verwikkelingen en intriges volgen elkaar in hoog tempo op en zetten ook de relatie tussen Germain en Jeanne op scherp.

Uiteindelijk is Dans la maison een verhandeling over verhalen vertellen, zoals in films, en de ingewikkelde relatie met de werkelijkheid. Met wat fantasie kom je elk huis binnen, is de uiteindelijke conclusie. Een waar kunststuk, vol lichte, humoristische en cynische gezichtspunten.

In een zeer beknopt interview met Kristin Scott Thomas en François Ozon vertelt laatstgenoemde dat hij zich liet inspireren door een film van Woody Allen, die er een zelfde werktempo op nahoudt als Ozon: Manhattan Murder Mystery.

Aanvullende informatie:
Frankrijk, 2012
Speelduur: 101 minuten
Regie en scenario: François Ozon
Productie: Eric & Nicolas Altmayer
Camera: Jerôme Almeras
Montage: Laure Gardette
Muziek: Philippe Rombi
Met: Fabrice Luchini, Ernst Umhauer, Kristin Scott Thomas
Extra: interview (4 minuten)
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1, Frans gesproken
Uitgave: Homescreen / Cinemien

Andere recensies van films van François Ozon:
Angel
Gouttes d`eau sur pierres brûlantes
Potiche
Sitcom
Swimming Pool
5 x 2


EDITORS' CHOICE