REVIEW

Jimmy P. (dvd)

Psychotherapy of a Plains Indian, luidt de ondertitel van zowel de film als van het boek van psychoanalyticus en cultureel anthropoloog Georges Devereux, getiteld Reality and Dream. Omdat de medici die Jimmy Picard behandelden in een militair ziekenhuis in Kansas geen lichamelijke verklaring konden vinden voor zijn hevige migraineaanvallen wordt een excentrieke specialist ingevlogen.

Devereux, afkomstig uit Roemenië en via Frankrijk in Amerika terecht gekomen, heeft zich grondig verdiept in de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Zijn kennis maakt het contact met Picard een stuk gemakkelijker. Al snel ontstaat een vriendschappelijke band.

De behandeling van de niet onomstreden Devereux verloopt volgens de klassieke Freudiaanse methode, waarin het bespreken en interpreteren van dromen en herinneringen centraal staat. Erg traumatisch lijken de oorlogservaringen van Picard niet te zijn, dus wellicht is er iets anders aan de hand.

Door de gesprekken ontstaat een mooi portret van zowel de patiënt als van de behandelaar, die allebei in de loop van hun leven een andere identiteit hebben aangenomen. De film heeft een lekker kalm, kabbelend tempo, wat het heel gemakkelijk maakt mee te leven met de personages. Het is vooral het prachtige spel van Mathieu Amalric en Benicio del Toro dat deze film van de Franse regisseur Arnaud Despechin tot een waar pareltje maakt.

Gelukkig eindigt de film niet in een oplossing als - zij leefden nog lang en gelukkig, maar zoals het bij een behandeling gaat: de patiënt kan door nieuwe inzichten verder in zijn leven, maar zal zeker zijn worstelingen blijven houden. Geen opgesmukt drama. Een verademing.

In de boeiende, niet ondertitelde making of die als extra op de dvd te vinden is wordt voornamelijk ingegaan op de verbeelding van de cultuur van de Blackfoot indianen. Hoewel Benicio del Toro dus niet echt een indiaan is zet hij dank zij een adviseur die aan het woord komt een zeer geloofwaardig personage neer.

Aanvullende informatie:
Frankrijk, 2013
Speelduur: 112 minuten
Regie: Arnaud Desplechin
Scenario: Arnaud Desplechin, Julie Peyr, Kent Jones
Productie: Pascal Caucheteux, Jennifer Roth
Camera: Stéphane Fontaine
Montage: Laurence Briaud
Art direction: Dina Goldman
Muziek: Howard Shore
Met: Benicio del Toro, Mathieu Amalric, Gina McKee
Extra: making of (15 minuten), deleted scene (3 minuten)
Beeld: 1:2,35 anamorf
Geluid: DD 5.1 Engels gesproken
Uitgave: Lumière

EDITORS' CHOICE