Wilson Benesch Square Five show bij Beter Beeld & Geluid Zevenbergen

Redactie HiFi.nl | 25 januari 2014 | Fotografie Fabrikant | Wilson Benesch
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 18 januari 2014

De Wilson Benesch Square Five luidspreker is amper op de markt of het nieuwe topmodel in de Square Series 2 heeft nu al opzien gebaard in de pers. Een bijzondere speaker, die vraagt om een uitgebreide demonstratie. En wel op zaterdag 1 februari bij Beter Beeld & Geluid Zevenbergen.

"De Square Five is zo prachtig in balans, zo ongebruikelijk natuurlijk en expressief, dat zelfs een enkele beluistering zijn superioriteit bewijst. Niet spectaculair klinkend, maar spectaculair muzikaal", schreef Roy Gregory in The Audiobeat over de nieuwe luidspreker. Volgens Beter Beeld & Geluid is de Square Five "het eerste ontwerp dat voortkomt uit de ontwikkeling van het grensverleggende Cardinal topmodel en een aantal van diens revolutionaire ontwikkelingen deelt".

Zo is "het laag door de 'isobaric' configuratie extreem diep, strak en vervormingsvrij en door het 'Troika' systeem, dat in de Cardinal zijn debuut had, is er sprake van een werkelijk perfecte integratie van de gebruikte midden- en hoogunits. De enorm gedetailleerde en transparante weergave en de absolute homogeniteit van het systeem zullen zelfs de meest verwende luisteraars doen verlangen naar meer".

Technische duiding (Beter Beeld & Geluid) 
Net als de Cardinal is bij de Square Five het 'Troika'-systeem geïmplementeerd voor een werkelijk naadloze, natuurlijke en coherente integratie van de mid- en hoogfrequente eenheden, zoals nooit eerder voorgekomen in dit prijssegment. De nauwkeurigheid in het middengebied werd behaald door zeer precies gematchte drivers boven en onder de Scanspeak tweeter van de Square Five (dezelfde unit als in de Chimera), die perfect in het akoestische centrum is geplaatst van de Troika-bezetting.

Aan de achterkant van de Square Five behuizing is een uniek diafragma geplaatst (ABR, Assisted Bass Radiator) met een hoog energieverlies, die zeer effectief omgaat met uit-fase energie van de energieke Tactic units om de dynamiek te verbeteren en in perfectie de capaciteiten van deze beroemde drivers te ondersteunen. Het ontwerp van de Square Five staat een directe connectie van de versterker toe zonder cross-over op de mid-units, waardoor een hoge mate van transparantie wordt verkregen, zonder fasevervormingen of kleuring die zelfs de meeste exotische filtercomponenten veroorzaken. Het resulterende geluid komt dichter bij de werkelijkheid dan ieder andere denkbare passieve oplossing.

De Square Five heeft een natuurlijke, gebalanceerde en eerlijke klank die de meest verwende high end luisteraar zal aanspreken. Door een veelvoud aan systemen die ongewenste kastklank verminderen, worden ongelooflijk lage niveaus van kleuring en vervorming behaald, waardoor lange luistersessie zonder enige vermoeidheid mogelijk worden, zowel op de laagste als hogere geluidsniveaus.

In de basis van de Square Five bevindt zich de Isobaric Module, een uit één stuk gefabriceerd stuk aluminium van 15 kg. Dit subsysteem heeft een aantal zowel constructieve als akoestische functies. Met een stevige referentie tot de ondergrond via zeer nauwkeurig gefabriceerde 14 mm spikes (afkomstig van de voet van de ACT C60), kunnen twee krachtige Wilson Benesch Tactic bas-drivers optimaal hun werk doen. De extreem snelle, isobarische bas-eenheden integreren perfect met het Troika systeem en creëren zo een exceptioneel coherent geluidsveld, vrij van fase-vervormingen die zo gebruikelijk zijn in dynamische systemen van andere fabrikanten.

Op zaterdag 1 februari wordt de Wilson Benesch Square Five, uiteraard met gepaste elektronica, uitgebreid gedemonstreerd bij Beter Beeld & Geluid. Het programma die middag is als volgt:

13.00 uur Ontvangst
13.30 uur Achtergrond van de Wilson Benesch Square Five
14.00 uur Aanvang demonstratie
15.30 uur Nabeschouwen onder het genot van een hapje en drankje
16.30 uur Afsluiting

Wil je aanwezig zijn bij deze bijzondere demonstratie, maak dan je aanwezigheid kenbaar via info@beterbeeldengeluid.nl of door te bellen naar 06 - 46 22 65 86.

Beter Beeld & Geluid Zevenbergen
Looierij 11
4762 AM Zevenbergen
T: 0168-335180
e-mail: info@beterbeeldengeluid.nl
website

MERK

EDITORS' CHOICE