REVIEW

Karmakanic - Live In The US (2CD)

Eric de Boer | 16 januari 2014

Het Zweedse progressieve rockgezelschap Karmakanic geniet over de hele wereld bekendheid onder liefhebbers van het genre. Die terecht opgebouwde faam brengt voordelen met zich mee. Zo mocht de band op 4 mei 2012 headlinen tijdens het jaarlijkse RosFest in Gettysburg, Pennsylvania. Oprichter en frontman Jonas Reingold kreeg het gespeelde materiaal naderhand onder handen en mixte er een dubbel-CD van.

Karmakanic werd opgericht in 2002, toen bassist Jonas Reingold naast zijn werk met The Flower Kings een project zocht waarin hij de liefde voor symfonische progressieve rock met een flinke jaren zestig en zeventig invloed kwijt kon. Inmiddels zijn er al vier albums van het gezelschap verschenen. Naast de vocaal begaafde multi-instrumentalist bestaat Karmakanic uit zanger Göran Edman (Yngwie Malmsteen en Glory), Morgan Ågren op drums (Frank Zappa), Krister Jonsson (The Tangent) op gitaar en op toetsen zowel Lalle Larsson en Nils Erikson.

De muziek die de band ten gehore brengt is een technisch onderlegde vorm van progressieve rock, met veel aandacht voor dynamische contrasten, complexe timing en lange instrumentale stukken. Met invloeden van de oude grote bands uit eerdergenoemde periode (Yes, Genesis en Emerson, Lake & Palmer) wordt de vrij complexe muziek aangevuld met hedendaagse metal-invloeden, synthesizers en samples, Maar ook jazzinvloeden zijn duidelijk hoorbaar.

Het jongste studioalbum van Karmakanic (In A Perfect World uit 2012) oogstte veel lof en vlak voor de release stond de band op het podium om samen met de bands IQ en Agents Of Mercy als headliner de bezoekers van het Rites Of Spring Festival te mogen vervoeren. Wat ook geschiedde, want zoals de dubbel-cd laat horen kreeg het publiek waar voor het geld. Alle tracks - het zijn er slechts acht - zijn een schoolvoorbeeld van de brede stijl de band te bieden heeft.

Met natuurlijk ook de toen nog nieuwe, erg fraai uitgevoerde tracks 1969, When The World Is Caving In, het lange Send A Message From The Heart en Turn It Up. Maar ook een track als Do U Tango (van het tweede album Wheel Of Life) deed het live goed, hoewel de drumsolo wel erg lang is. Op het podium komen alle instrumenten aan bod, de band neemt de tijd en klinkt ook tijdens de complexe delen coherent op het podium. Waarmee ik wil zeggen dat deze dubbelaar voor fans van de band voor genot en herkenning zal zorgen.

Met een bassist/zanger en vocalist als Jonas Reingold aan het roer mag Live In The US van Karmakanic er zeker wel zijn. De progliefhebber likt z’n vingers af bij de diversiteit die de band ook live weet neer te zetten. Wat echter enorm teleurstellend is van deze dubbel-CD, is de klank. Kent u het onbestemde geluid van een walkman of discman nog, terwijl de plug van de koptelefoon er niet helemaal goed inzat? De balans is weg. Vooral de vocalen en het gitaarspel roepen dat gevoel meteen weer bij me op.

Alsof er vanuit het publiek een opname is gemaakt, in de buurt van de monitor van de zanger. Ook is er af en toe sprake van overmatige ruis, zoals bijvoorbeeld tijdens de pianosolo op de track Eternally. Ik vermoed (lees: hoop) dat Reingold, die de mix en productie vanuit z’n eigen studio verzorgde, gebruik heeft moeten maken van matig opgenomen mastertapes. Sommige instrumenten komen af en toe nog vrij goed naar voren, hoewel de echte dynamiek ver te zoeken is. Het doet de beleving van het optreden van Karmakanic weinig goed, terwijl progressieve rock nu juist bekend staat om de vaak betere producties. Jammer, want deze muziek verdient een veel betere productie. 

Muziek: 8
Klank: 4
Label: Reingold Records
Speelduur: 100:24 minuten
Website


EDITORS' CHOICE