NIEUWS

CES 2014 - Ook Samsung bevestigt komst mega-Blu-ray

Redactie HiFi.nl | 09 januari 2014

We schreven vorig jaar al eens over de plannen van Sony en Panasonic voor een soort mega-Blu-ray waarop tot 300 Gb aan data kon worden opgeslagen. Tijdens CES 2014 heeft een hotshot van Samsung Australië bevestigt dat het Koreaanse bedrijf nog dit jaar een schijf op de markt brengt waar 100 tot 125 Gb op past.

Tijdens CES 2014 worden 4K-televisies aan de lopende band gepresenteerd, zoals hier een 'curved' exemplaar van Samsung, maar om films en andere content in dat formaat te kunnen zien, is wel een nieuwe drager nodig.

Vicepresident consumentenelektronica Philip Newton van Samsung Australië vertelde aan een journalist van The Australian dat de Koreaanse fabrikant klaar is voor de productie van zogenaamde four-layer Blu-ray’s. Volgens Newton komen de schijfjes “tegen het eind van het jaar” beschikbaar. Problemen om de mega-Blu-ray’s te lezen zijn er volgens Newton niet, de “optische technologie is al jaren beschikbaar, het duurt alleen even voor alle fabrikanten het eens zijn over een nieuwe standaard”.

Volgens Newton is alles “good to go” zodra overeenstemming is bereikt over een nieuwe standaard. De markt zou een herhaling van bijvoorbeeld VHS vs Betamax en Blu-ray vs HD DVD willen voorkomen door voor lancering overeenstemming te bereiken over een nieuw standaardformaat.

In de jaren '70 en '80 werd een verbeten strijd gevoerd door de drie video-formaten V2000, Betamax en VHS. 

Afgelopen zomer lieten Sony en Panasonic al weten samen te werken aan de ontwikkeling van een nieuwe drager. Deze moet grote hoeveelheden kunnen herbergen, gezien de enorme groei van 4K-apparatuur. Content om op die televisietoestellen af te spelen is enorm en past zodoende niet op de huidige Blu-ray disks. Volgens de twee Japanse fabrikanten zou het mogelijk moeten zijn schijfjes met een capaciteit tot 300 Gb te produceren.


EDITORS' CHOICE