REVIEW

Mud (Blu-ray)

Mud is een heerlijk meeslepende film over de avonturen die de veertienjarige Ellis met zijn vriendje Neckbone beleeft in het moerassen van Arkansas. Op een verlaten eiland in de Mississippi ontdekken ze een bootje dat boven in een boom hangt. Blij met hun vondst blijkt er echter een mysterieuze man bij te horen, die luistert naar de naam Mud.

‘You’re name is Mud’ is een weinig vleiende uitdrukking in het Amerikaans. Mud (Matthew McConaughey) blijkt een op zich niet onsympathieke man, maar wel een met een probleem. Hij is op de vlucht voor bounty hunters en de politie, heeft zich een tijdje schuilgehouden in de boot, maar wil hem best aan de jongens afstaan in ruil voor hun hulp. Neckbone ziet het niet zo zitten, maar Ellis wil Mud koste wat kost helpen zijn grote liefde Juniper (Reese Witherspoon) terug te vinden.

Terwijl de jongens alles in het werk stellen om de geliefden in het geheim bij elkaar te brengen brokkelt Ellis’ ideaalbeeld van de liefde langzaam af: zijn ouders liggen in scheiding en het meisje waar hij verliefd op is ziet hem niet staan. Ellis vestigt al zijn hoop op Muds even hartstochtelijke als onmogelijke liefde voor Juniper, op zoek naar het bewijs dat ware romantische liefde écht bestaat.

Mud is een prachtig, eigentijds sprookje in de traditie van klassiekers als Huckleberry Fin of Tom Sawyer. In een boeiend, als extra meegeleverd interview met de jonge regisseur en scenarioschrijver Jeff Nichols, vertelt deze dat hij veel van zichzelf in het verhaal gestopt heeft. Hij ontwikkelde het gelijktijdig met zijn ook opvallend goede film Take Shelter. Een talent om in de gaten te houden. De gesprekken met de acteurs allen hierna wat tegen.

Er wordt in de film geweldig sterk geacteerd, zeker ook door de jongens. Ook in visueel opzicht is het genieten geblazen. Het rauwe leven op het Amerikaanse platteland wordt prachtig invoelbaar gebracht, en groeipijnen zijn universeel. Een film die echt weet te raken. Mooi is dat.

Aanvullende informatie:
VS 2012
Speelduur: 130 minuten
Regie en scenario: Jeff Nichols
Camera: Adam Stone
Montage: Julie Monroe
Muziek: David Wingo
Art direction: Richard A. Wright
Acteurs: Tye Sheridan, Matthew McConnaughey, Jacob Lofland, Reese Witherspoon
Extra: interviews (17 minuten)
Beeld: 1:2,35
Geluid: DTS-HD 5.1
Uitgave: Imagine film
Distributie: de Filmfreak
Officiële website


EDITORS' CHOICE