NIEUWS

CES 2014 – Prescient Audio luidsprekerrevolutie

Rob Nijman | 06 januari 2014

Luidsprekers zijn in de regel voorzien van magneten aan de achterzijde van de woofers en tweeters om de trillingen mogelijk te maken die we ervaren als geluid; luidsprekertechniek in het (heel) kort. Dat neemt ruimte in het ontwerp in die we eigenlijk niet nodig hebben, meent Prescient Audio. Het merk uit Rockford, Illinois is toegewijd daar iets aan te doen, en er de 'regeneratie van de luidsprekerindustrie' mee te starten...

'De grootste revolutie in luidsprekerontwerp in negentig jaar', voegt Paul Niedermann (oprichter en president) daar ook nog aan toe. Nieuwsgierig? Op de vooravond van CES 2014, dat dinsdag 7 januari officieel van start gaat, hebben we alvast een kijkje achter de schermen genomen bij CES Unveiled, waar een tipje van komende week's sluier werd opgelicht. Niedermann legde ons uit wat hij bedacht heeft, hoe dat eruit ziet, en wat hij ermee teweeg wil gaan brengen. 

Prescient-CEO Paul Niedermann

TD-12 ThinDriver subwoofer
Het eerste luidsprekerproduct dat Niedermann onthult, is de TD-12 subwoofer. En de revolutionaire innovatie waar we naar hintten? Een magneet die zich rond de voicecoil bevindt, in plaats van er achter... Inderdaad. De TD-12 is een high performance luidspreker, 600 Watt (met een piek van 1000 Watt), waarbij de componenten achter de luidspreker verplaatst zijn naar de omtrek.

'Een revolutionaire innovatie die fabrikanten van alle denkbare luidsprekers die op zoek zijn naar oplossingen voor ruimte en formaat niet willen missen', aldus Niedermann. 'De dunste, lichtste en coolste subwoofer op de markt'. Om je de exacte techniek om dat mogelijk te maken te verklaren, moeten we met Niedermann's duidende documenten aan de slag – dat bewaren we nog even voor na thuiskomst, als we er rustig voor kunnen gaan zitten. De potentieel verregaande implicaties zijn in ieder geval enthousiasmerend. En dat van een ontwerp dat eigenlijk alleen ontwikkeld is door Niedermann om de subwoofer in zijn auto onder de stoel kwijt te kunnen...!

De Prescient Audio TD-12 subwoofer is een 2014 CES Innovations Design and Engineering Awards-winnaar, en de voorloper van een hele range ThinDrivers-modellen bedoeld om 'de complete industrie in een nieuw licht te zetten'. "We are introducing three new cutting edge solutions and will continue our mission to transform sound through innovative loudspeaker technology design technology", aldus Niedermann. 

Voor meer informatie kun je terecht op de website van Prescient Audio. Over deze ontwikkeling en de bijbehorende implicaties gaan we straks terug in Nederland snel verder leren. Dat gaat namelijk wel wat verder dan luidsprekers en subwoofers alleen. Denk bijvoorbeeld aan de audio van platte televisies, computers en tablets. En ook voor smartphones zijn er nieuwe mogelijkheden. Niedermann heeft stiekem al een werkend prototype, zelfs – maar daar mochten we nog niets over zeggen. 


EDITORS' CHOICE