REVIEW

Kinder vom Napf (dvd)

Een jaar uit het leven van de kinderen die wonen rond de Zwitserse Napf berg. Hun bestaanswijze wijkt steeds meer af van de overal steeds meer in steden wonende mens. Dat maakt de kinderen tot exotische wezens, interessant materiaal voor een documentaire vol prachtige plaatjes.

Aanpak en onderwerp doen sterk denken aan de succesvolle film ĂŠtre et avoir, over de kinderen in een afgelegen deel van de Franse Auvergne. Verschil is dat in die film het schoolleven centraal stond, met de innemende onderwijzer Georges Lopez als spil en de sluiting van het schooltje als dramatisch gegeven.

In Kinder vom Napf, van de uit de streek afkomstige en daar nog altijd wonende Alice Schmid, is de school slechts een kleine deel van het leven van de kinderen. Even belangrijk is de lange weg die ze moeten afleggen om er te komen, eerst in het donker met een lamp op het hoofd door de sneeuw, dan met een kabelbaan naar het dal om daar aangekomen met een bus verder vervoerd te worden naar de school met 50 kinderen in het dorp Romoos. Of het van jongst af meewerken op de boerderij.

De omgeving is schilderachtig maar weerbarstig, leven in de natuur is ook een voortdurende strijd tegen de elementen. Dat maakt de film heel mooi duidelijk.

Door dit uitgangspunt wordt er nauwelijks ingezoomd op specifieke kinderen, hun karakters en individuele belevingswereld blijven op de achtergrond, waar sommige kinderen daar wel heel nieuwsgierig naar maken. Dat maakt dat je als kijker minder op persoonlijk niveau betrokken raakt. Hoofdpersoon is hier nadrukkelijk het leven op en rond de berg in brede zin en de natuur, door de seizoenen heen.

De film staat in een mooie beeldkwaliteit op de dvd, en gaat vergezeld van flink pakket extra’s. Jammer is dat de toelichting die de maakster geeft op het ontstaan van de film niet ondertiteld is, want het Zwitsers-Duits is best lastig te verstaan. De andere extra’s hebben daar geen last van, omdat er nauwelijks in gesproken wordt. Per seizoen is er een korte sfeertekening en is een compilatie van niet gebruikte shots, waarin veel musicerende kinderen, gepresenteerd als blik op het opnameproces.

Aanvullende informatie:
Zwitserland, 2012
Speelduur: 87 minuten
Regie, scenario, productie en camera: Alice Schmid
Montage: Caterina Mona
Geluid en muziek: Daniel Almada
Extra’s: Alice Schmid erzählt von der Ernstehung ihres Film (8 min), Eine Kindheid am Napf, Einbrick in die Dreharbeiten (making of) (10 min), Frühling (2 min), Sommer (3 min), Herbst (4 min), Winter (3 min), trailer
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Contact Film
Distributie: de Filmfreak

EDITORS' CHOICE