REVIEW

Mothlite – Máthair (Vinyl EP)

Eric de Boer | 16 december 2013

Na het bescheiden succes van het tweede Mothlite-album Dark Age brengt Daniel O’Sullivan een tussendoortje uit, dat door platenlabel KScope wordt uitgebracht op gelimiteerd blauw vinyl. Mothlite is één van de vele side-projects van de Brit, die als componist en multi-instrumentalist zo ontzettend veel ideeën heeft dat er niet genoeg bands zijn om deze uit te kunnen werken.

In 2008 bracht Daniel O’Sullivan zijn eerste Mothlite-album (The Flax Of Reverie)uit, dat in 2012 wordt opgevolgd door de tweede langspeler Dark Age. De door veel elektronica en samples ondersteunde muziek op dat album vond ik bovengemiddeld, maar niet meer dan dat. Er waren wel enkele uitschieters, waarvan er één best wel fijn is geremixt voor deze EP: de track Seeing In The Dark, dat nu de flinke toevoeging Grumbling Fur Entity Reunion Mix heeft meegekregen.

De avant-gardistische elektronische klanken van vorig jaar zijn op Máthair wederom aanwezig. Samen met het kenmerkende stemgeluid van O’Sullivan, dat wat afstandelijk klinkt en vooral doet terugdenken aan de muziek van Talk Talk uit de jaren tachtig. Van de vier originele nieuwe tracks blijven vooral Dawn Lake en Mother Spider bij, meer toegankelijke tracks die waarschijnlijk de toekomst van Mothlite belichten en toch ook terugvallen op herkenbare refreinen tussen de samples en soundscapes door. Het instrumentale ambientnummer The Tree With Red Fruit is afstandelijk, vervreemdend maar tegelijkertijd intrigerend. Hintergedanke is een trance-achtige track met een grote mate van opbouw, maar zonder een echte climax.

Máthair zal voornamelijk plezierig worden gevonden door muziekliefhebbers die ook de andere projecten van Daniel O’Sullivan kennen en kunnen waarderen. Welke richtingen dan? Ik noem Ulver, Sunn O))), Æthenor, Miracle, Grumbling Fur en nog vele andere projecten en bands. Ook zullen neo pop-fans hier wel naar willen luisteren. De persing op doorzichtig blauw vinyl is overigens voorzien van een redelijk goede mix, wat het luisterplezier zeker vergroot. Máthair is een niet al te groot voorproefje van wat er hopelijk aan zit te komen; de E.P. is niet alledaags, maar beslist geen straf om te moeten beluisteren.

Muziek: 7 ½
Klank: 8

Label: KScope
Speelduur: plm. 23 minuten
Website


EDITORS' CHOICE