ARTIKELDevialet

Introductie Devialet D-Premier

Als de eerste kus. Zo omschrijven de mensen van Devialet de eerste ontmoeting met hun  D-Premier versterker. Een bijzonder moment... een moment dat voor eeuwig in je geheugen gegrift staat. Maar gezien de - helaas totaal verdwenen - herinneringen aan mijn eerste kus hoop ik voor de mensen van Devialet dat deze herinnering me langer bij zal blijven.

De omstandigheden tijdens de officiële introductie van de D-Premier door D&D Audio waren in ieder geval dusdanig dat deze herinnering waarschijnlijk langer zal beklijven. 


De imposante SS Rotterdam

De bijzondere locatie voor de presentatie zal daar in ieder geval aan bijdragen. Importeur Hennie Dolleman van D&D Audio had namelijk gekozen voor een zaaltje aan boord van het legendarische vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn: de SS Rotterdam. Het imposante schip is ruim 225 meter lang, 28 meter breed en dik 40 meter hoog. Bij het nemen van de laatste bocht in de weg richting SS Rotterdam sta je plotsklaps oog-in-oog met het schip dat in 1959 haar eerste reis naar New York begon en dat sinds 2008 mag genieten van een welverdiend pensioen in de stad die het schip haar naam gaf. Volledig gerestaureerd en in oude luister hersteld doet de Rotterdam nu dienst als hotel, theater, zalencomplex en drijvend museum. 


Mathias Moronvalle, Manuel De La Fuente en Hennie Dolleman (vlnr) tijdens de presentatie van de Devialet D-Premier

Maar hoe mooi en indrukwekkend de SS Rotterdam ook mag zijn, we kwamen natuurlijk voor een andere schoonheid. In een kleine zaal op het Upper Deck stonden namelijk twee Devialet D-Premier versterkers te pronken, geflankeerd door een paartje Avalon Indra luidsprekers en aangesloten op een loopwerk van Spectral (allen ter beschikking gesteld door Chattelin Audio uit Den Haag). Speciaal voor de introductie waren Mathias Moronvalle (Technical Manager) en Manuel De La Fuente (Sales & Business Development) uit Frankrijk over gekomen. 


De Devialet D-Premier is een plaatje

Voordat we naar de D-Premier mogen luisteren vertelt Mathias uitgebreid over de techniek achter de versterker. Mijn technische kennis is zeer beperkt, maar desondanks weet Mathias de technische innovaties van Devialet helder, en voor mij zelfs begrijpelijk, uiteen te zetten. Het hart van de D-Premier wordt gevormd door een unieke vinding, welke door Devialet een ADH® Core wordt genoemd. In het kort - en sterk versimpeld - komt dit er op neer dat een klasse-A versterker de output van een klasse-D versterker regelt. Daarmee worden de klankmatige - positieve - eigenschappen van klasse-A versterking gecombineerd met de efficiëntie, de kracht en de controle van klasse-D. Met als meest opvallende resultaten de bijzonder lage vervormingswaarden, een uitstekende signaal/ruis verhouding, een vermogen van 2 x 240 watt en een extreem lage uitgangsweerstand. 


Onder de motorkap van de D-Premier zien we een zeer net opgebouwde versterker

Leuk, hoor ik je denken, maar de strijd om de best mogelijke meetresultaten hebben de Japanners een paar decennia geleden al uitgevochten. Om er vervolgens achter te komen dat uitstekende meetresultaten geen garantie bieden voor een goede klankkwaliteit. 
Gelukkig zijn ze daar bij Devialet niet ingetrapt. De haast perfecte meetwaarden dienen uitsluitend de weergavekwaliteit en niet de marketingafdeling. Dat de presentatie toch grotendeels in beslag wordt genomen door de technische aspecten is omdat deze achtergrond nodig is om te beseffen hoe bijzonder de technische ontwikkelingen bij Devialet zijn. In de praktijk zorgen de uitstekende specificaties er voor dat nagenoeg alle luidsprekers aangestuurd kunnen worden - extreem lage impedanties zijn geen enkel probleem voor de Devialet D-Premier - en dat details in de muziek niet gemaskeerd worden door enige vorm van ruis in de versterker. Maar zoals gezegd, de Devialet D-Premier is geen speeltje van een verwende techneut: het is een veelzijdige, flexibele, krachtige en bijzonder fraai klinkende high-end versterker. Detail, (micro)dynamiek, snelheid en weergave van ambiance blijken dan ook van zeer hoog niveau tijdens de demonstratie op de SS Rotterdam.


EDITORS' CHOICE