REVIEW

Lavinia Meijer – Passagio – Einaudi By Lavinia (LP)


Eric de Boer | 10 december 2013

Lavinia Meijer is een harpiste met Koreaanse wortels en een Nederlandse opvoeding. Meijer boekte al veel aanzien en successen over de hele wereld, haar vorige album werd een regelrechte hit. Nu heeft de jonge harpiste een nieuw album uitgebracht, waarop ze – nota bene met goedkeuring en medewerking van de componist zelf – zijn bekende solowerken interpreteert en enorm fraai uitvoert. Vanwege haar contract bij Sony Masterworks hebben nu ook liefhebbers van vinyl de mogelijkheid om van het album Passagio – Einaudi By Lavinia te genieten.

Music On Vinyl heeft er sinds afgelopen maand een klassieke tak bij: Classical. Naast Passagio – Einaudi by Lavinia Meijer brengt het label meteen ook het beroemde minimalistische werk The Photographer van Philip Glass uit. Geen onbekende voor Meijer, want haar vorige album Metamorphosis/The Hours bevatte ook al werk van Glass. Het betekende een 46 weken-lange notering voor Meijer in de Nederlandse Album Top 100, waarop ze best trots mag wezen. Een jaar geleden luisterde ze naar eigen zeggen voor het eerst naar werk van de Italiaanse componist/pianist Ludovico Einaudi, wiens werken het de laatste jaren erg goed doen bij vooral de jongere liefhebbers van klassieke muziek. Mede dankzij het opnemen van zijn stuk Una Mattina in de film Intouchables is zijn bekendheid flink gegroeid. Lavinia probeerde enkele solowerken van Einaudi uit, wat zorgde voor een definitieve klik tussen haar en de muziek van de nu 68-jarige Italiaan. Wat een geluk dat ze bij de man op bezoek mocht komen om haar project te bespreken. Het album staat inmiddels ook al weer in de lijst van goed verkopende titels.

De verfijnde en soms wat eigenwijze speltechnieken die Meijer hanteert geven haar interpretaties van de elf op het album aanwezige Einaudi-tracks een volledig eigen gezicht. Natuurlijk zijn bekende werken als Divenire, Le Onde, I Gorni of Novole Bianche aanwezig, maar tracks als Ora, Passagio en Duo Tramonti mogen er evenzeer zijn. Op Passagio- Einaudi By Lavinia weten zowel de harp als haar bespeler te vervoeren, te betoveren en vooral te imponeren. Soms intens en met veel warmte verhaalt Lavinia Meijer via de snaren over haar beleving van hoe zij Einaudi ervaart, wat het geheel erg vloeiend en spontaan doet klinken. Het hele album luistert enorm lekker weg, temeer omdat  Lavinia de snaren (en haar vingers) zo goed weet te beheersen. Het geheel klinkt even natuurlijk als een singer-songwriter die voor de duizendste keer het podium opgaat. Natuurlijk is deze vorm van klassieke muziek een stuk toegankelijker voor het grote publiek, maar wat is daar mis mee? Klassiek heeft zo veel te bieden, en het is aan artiesten als Meijer om daar de weg voor te banen.

De persing op Haarlems vinyl klinkt een tikje warm, maar kent een fraaie dynamiek. Of het enkel met mijn testversie van de LP zo was weet ik niet, maar voor het album te draaien was een schoonmaakbeurt wel ernstig nodig, gezien vele tikjes en spetters in de groeven. Het Philip Glass album dat ik ook toegestuurd kreeg had daar gelukkig geen last van, dus laten we hopen op een exemplarisch geval. Dat Music On Vinyl Classical (met het Sony Classical Label op de cover) meer luxe toedicht dan haar standaard populaire persingen, blijkt wel uit het dikkere materiaal voor de hoes, het luxere drukwerk en de luxe plastic sleeve om de LP heen. De muziek van Lavinia Meijer verdient het in elk geval wel, want Passagio – Einaudi By Lavinia is dromerig en wonderschoon.

Lavinia bij het persen van de LP:

Muziek: 9
Klank: 8
Label: Music On Vinyl Classical
Speelduur:  57:52 minuten
Website

EDITORS' CHOICE