Raidho Acoustics Diamond D1 Luidsprekers

Werner Ero | 12 januari 2014 | Fotografie Fabrikant | Raidho Acoustics
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 25 december 2013

Naar de slogan van een andere bekende Deense luidsprekerfabrikant en de uitkomst van een onderzoek uit 1992 naar de eerlijkste Europeanen, 'Danes don't lie.' Wanneer ik op de Alkmaar show 2013 het vlammend betoog van Raidho's charismatische Deense mede ontwerper en verkoopleider Michael Børresen over de denkbeelden en idealen onderga, word ik even mede betoverd door de stortvloed aan enthousiast gebrachte en ogenschijnlijk eerlijke en geloofwaardige technische 'feiten', data en gematerialiseerde voorbeelden. Niet alleen heel anders en afwijkend van wat ik normaal hoor. Maar ook zo logisch, dat je het al snel vreemd vind dat anderen niet zo denken. Voor deze test houd ik mij bezig met de nieuwe topmonitor van deze snel rijzende ster in high-end luidsprekerland. Oftewel Raidho Acoustics met zijn D1.

Even voor alle duidelijkheid, wie in deze test weer een verhaal over de zoveelste (te) dure monitorluidspreker verwacht, heeft dit keer eigenlijk alleen maar voor het zuiver fysieke deel gelijk. Toch houdt daarmee ieder andere vergelijking op. Want niet alleen is dit nieuwe kleine paradepaard van deze in het Deense Pandrup gesitueerde fabrikant, groots en bijzonder in zijn prestaties. Maar tevens gedraagt hij zich in veel opzichten als een echt serieuze vloerstaander.

Vertaald in 'real world' eigenschappen betekent dit dat plaatsing in een kleine ruimte niet is aan te raden. Daarbij dienen de luidsprekers liefst bovengemiddeld breed en vrij van de achter- en zijwanden te worden opgesteld. Ook qua versterking worden er de nodige eisen gesteld en 'zien' deze weergevers het liefst een zo zuiver mogelijk klinkend exemplaar met voldoende dynamische headroom en middenlaag controle onder de kap.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

MERK

EDITORS' CHOICE