REVIEWJBL

JBL Studio 590 recensie

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ruud Jonker | 29 december 2013 | Fotografie Fabrikant | JBL

In de luisterruimte staat de JBL Studio 590. Het is de grootste vloerstaander uit de JBL Studio 5-series. Een minimonitor (530), een kleinere vloerstaander (580), een subwoofer (550P) en een center (520C) vormen de complete serie. De units zijn geschikt voor tweekanaals weergave, maar ook om multichannel- en theatersystemen mee te bouwen. Voor deze review is geluisterd naar de 590 in een stereo configuratie.

De Studio 590 riep in eerste instantie een aantal vraagtekens op met betrekking tot de marktpositionering. In principe staat hier een professioneel concept, bestaande uit een combinatie van een 4-inch compressie driver, gekoppeld aan een Bi-Radial hoorn en een tweetal 8-inch JBL woofers met gegoten chassis en Symmetrical Field Geometry (SFG).

Door deze techniek ontstaat in de driver een verticale symmetrie en een constante magnetische fluxdichtheid langs de breedte en lengte van de ruimte tussen de voice-coil en het magneetsysteem (the gap). Dit principe is in meerdere JBL-producten te vinden. Onder andere bij de 15-inch 1500-AL1 woofer van de K2. De in de 590 toegepaste zogenaamde fl at front Bi-Radial hoorn is van het constant-directivity principe, zoals ook terug te vinden in de professionele systemen.

Klik hier voor de iPad vriendelijke PDF

EDITORS' CHOICE