REVIEW

Fjallbacka Murders (dvd)


Jan Luijsterburg | 16 november 2013 | Fotografie Fabrikant

Voor het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka geldt hetzelfde als voor het fictieve graafschap waar de serie Midsomer Murders zich afspeelt: ongelooflijk dat er in zo’n lieflijke omgeving zo veel mensen door geweld aan hun eind komen. Dat er überhaupt nog mensen over zijn mag een wonder heten. Zes verhalen over schrijfster Erica Falck, alter ego van schrijfster Camilla Läckberg, en haar echtgenoot, inspecteur Patrik Hedstrom.

 

Van de zes afleveringen van elk 90 minuten is alleen het eerste, Oorlogskind, gebaseerd op een boek van Läckberg. Wel was de schrijfster als adviseur betrokken bij de totstandkoming van de andere verhalen over haar vaste personages, die steeds via flash-backs teruggrijpen op de geschiedenis van het dorp.

In Oorlogskind, dat zich afspeelt net na de geboorte van haar oudste dochter, staat Erica helemaal centraal. Meteen aan het begin verliest ze haar ouders in een verkeersongeluk. Als een onbekende man zich presenteert als haar halfbroer, en deze niet veel later vermoord wordt, slaan de stoppen door bij Erica. Ze gaat graven in het verleden van haar altijd gesloten moeder en ontdekt een geheime geschiedenis.

In de andere afleveringen is er een tweeling bijgekomen in het gezinnetje en speelt Patrik een grotere rol. Meer dan in de boeken raakt Erica steeds betrokken bij de zaken waaraan hij werkt.

Tussen de grote hoeveelheid misdaadseries die ons uit Scandinavië bereikt imponeert deze serie niet als een hoogvlieger. Gebeurtenissen volgen elkaar in haastig tempo op waarbij de makers er niet altijd in slagen de schijn van geloofwaardigheid op te houden. Te veel samenlopende omstandigheden zijn wel erg toevallig. Bovendien komen de personages niet erg tot leven, wat het meeleven met hun perikelen lastig maakt.

De plaatjes van het landschap en de zee zijn fraai, maar meer dan onderhoudend vermaak weet deze televisieserie helaas niet te bieden. De nadruk ligt te eenzijdig op het vertellen van de plot, en de blik op de binnenwereld van de personages die altijd wel geboden wordt in de boeken van Läckberg, wordt node gemist.

Aanvullende informatie:
Zweden, 2012
Speelduur: 6 x 90 minuten, 3 DVD’s
Regie: Rickard Petrelius
Met: Claudia Galli Concha, Richard Olfsater, Lennart Jankel
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Lumière Crime Series

EDITORS' CHOICE