NIEUWSTeufel

Introductie Teufel Theater 6 Hybrid home cinema systeem

Redactie HiFi.nl | 05 november 2013 | Teufel

Teufel Audio introduceert de Theater Hybrid 6, een nieuwe surround set met twee subwoofers geïntegreerd in de front luidsprekers. Het resultaat volgens de Berlijnse fabrikant: "Een volle en krachtige bas uit twee subwoofers die je kunt horen, maar niét kunt zien."

Teufel Audio geluidsingenieur Christopher Winklmeier heeft daar het volgende aan toe te voegen: "De front luidsprekers hebben meerdere functies: als volledige stereo speakers, namelijk een 2.2 set met actieve subwoofer, maar ook als front luidspreker plus subwoofer in een complete 5.2 home cinema set." Dat de front luidsprekers multi-inzetbaar zijn wordt mede mogelijk gemaakt door een schakelaar waarmee de functie van de subwoofer kan worden geswitcht: als actieve subwoofer (home cinema) of als basdriver in een passief drie-kanaals luidsprekersysteem (stereo).

"In de stereo modus geven de front luidsprekers een harmonisch en indrukwekkend geluid weer over het gehele frequentiebereik. In de surround stand worden de front luidsprekers ondersteund door twee dipolen en een identiek uitgeruste center speaker. Hierdoor wordt een homogeen en ruimtelijk audiopanorama met diepe bassen en een heldere hoge dynamiek wordt geproduceerd."

Door de AGD-technologie (Adjusted Group Delay), waarbij de 25-mm tweeter ten opzichte van de andere drivers iets naar achteren is geplaatst, wordt de looptijd van het geluid gecorrigeerd. Het opvallende design heeft daarmee ook akoestische implicaties. De twee midrange drivers zijn dichter bij de tweeter geplaatst om een bijna puntvormige geluidsbron te produceren, waardoor het precies lokaliseren van het geluid wordt ondersteund. De behuizing van de front luidsprekers komt overeen met die van Teufel's paradepaardje, de Definion 5 (waarvan onze review klaarstaat, red.); de taps toelopende achterzijde voorkomt staande golven en het gesloten ontwerp zorgt voor bijzonder nauwkeurige en krachtige bassen. De beide subwoofers, met elk een 150-Watt versterker aan boord, hebben een grensfrequentie van 38Hz.

"De dipolen simuleren de geluidseffecten en de realistische ruimtelijkheid zoals men die kent uit de bioscoop. Het klankbeeld wordt dankzij de extra reflecties met de muren en plafond diffuus weergegeven, waardoor een extreem sfeervol geluid bij de film ontstaat. Desgewenst is de naar achter uitstralende dipool ook uit te schakelen, bijvoorbeeld wanneer de dipolen niet direct aan de muur worden gemonteerd. Met een high-pass filter en een regelaar voor het basvolume kan het geluid van de Theaters 6 Hybrid flexibel en naar persoonlijke smaak en ruimtelijke condities worden ingesteld."

Technische details

  • 5.2 luidsprekerset met twee geïntegreerde subwoofers
  • Flexibele front luidsprekers voor volledige stereo, 2.2 of 5.2 weergave
  • Twee subwoofers met 2x 150 Watt versterker en een grensfrequentie van 38 Hz
  • AGD-technologie bij front- en centerspeaker
  • Dipool-rearluidspreker voor simulatie van geluidseffecten uit de bioscoop
  • Continue belasting frontluidsprekers/center: 110 Watt
  • Continue belasting dipolen: 80 Watt
  • Frequentiebereik center/dipolen: 80 Hz – 22 kHz
  • Frequentiebereik frontluidsprekers: 38 Hz – 22 kHz

De Theater 6 Hybrid is per direct verkrijgbaar in de webshop van Teufel; € 1699,99 euro. 

MERK

EDITORS' CHOICE