NIEUWSRoksan

Roksan Oxygene vanaf november verkrijgbaar


Redactie HiFi.nl | 13 oktober 2013 | Roksan

We zagen ze al tijdens de Nationale AV-dagen en toen leek de nieuwe Oxygene serie van Roksan af te stevenen op een release in mei. Met enige vertraging is het dan nu toch zo ver: vanaf november zijn de versterker en cd-speler uit de reeks verkrijgbaar.

De stijlvolle Oxygene-lijn van Roksan werkt volgens het ‘Less is more’ principe. Letterlijk zelfs, want de besturing van de door BoChristensen ontworpen apparaten gebeurt via een aanraakveld waarop die tekst staat. De 31x31x6 centimeter behuizing van spuitgietaluminium heeft dus geen zichtbare knoppen en lijkt daardoor volgens Roksan “op geen enkele manier op ‘gewone’ audioapparatuur”.

De serie bestaat vooralsnog uit twee modellen: een geïntegreerde versterker en een cd-speler. De zeven kilo zware klasse-D Integrated Amplifier levert 150 Watt (4 ohm) per kanaal. Hij heeft drie analoge ingangen plus nog eens zestien (!) bluetooth-kanalen, waarmee draadloos een bijna ongelimiteerd aantal apparaten kan worden aangesloten. Daarnaast kan de stereo lijnuitgang worden gebruikt om bijvoorbeeld een actieve ssubwoofer aan te sturen.

De cd-speler heeft exact dezelfde behuizing en bediening als de versterker en is dan ook de perfecte match. De weergave van de 24-bit/192 kHz DA-omzetter is van maximale audiokwaliteit. CD’s worden via de (vrijwel onzichtbare) sleuf aan de voorzijde geladen. Hij heeft analoge en digitale (coax en optisch) uitgangen.

Bediening gaat zoals gezegd via ‘Less is more’. Op de versterker wordt met ‘less’ het volume van de versterker minder, door op ‘more’ te drukken juist harder. Door op ‘is’ te drukken kun je een andere bron kiezen. Op de cd-speler dienen ‘less’ en ‘more’ voor nummerkeuze.

De Roksan Oxygene Serie is vanaf november leverbaar in wit, zwart, zilver en goud. De Integrated Amplifier heeft een adviesprijs van 3600 euro, de cd-speler is 600 euro goedkoper. De serie wordt in de toekomst nog uitgebreid met onder andere een USB DA-omzetter en een Audiostreamer.

EDITORS' CHOICE