REVIEW

The Alan Parsons Project - I Robot Legacy Edition (2LP)

Eric de Boer | 07 oktober 2013

In 1977 moesten Alan Parsons en zijn muzikale partner Eric Woolfson niet alleen opboksen tegen hun geslaagde eerste album. De wereld was in die tijd in de ban van de opkomende discobeweging en de machthebbende populaire stroming. Door trouw te blijven aan hun eigen idealen en niet bang te zijn om te innoveren, werd dat tweede album een succes. Dat succes is nu opnieuw in zijn volle glorie te genieten, want I Robot is heruitgebracht in een luxe Legacy Edition.

Vier plaatkanten lang telt de I Robot Legacy Edition van The Alan Parsons Project. De eerste plaat is opnieuw gemastered onder supervisie van Alan Parsons en Sally Woolfson (dochter van Eric, wiens geest in 2009 de wereld voor eeuwig verliet). En dat is een geluk voor de liefhebber van goede weergave. Alan Parsons had al in de jaren zeventig enorm goede oren en verstond de kunst van het produceren goed. Dat blijkt nog steeds uit Pink Floyds The Dark Side Of The Moon en niet te vergeten The Year Of The Cat van Al Stewart, waarbij de man ook al verantwoordelijk was voor het uiteindelijke geluid. Dat Alan één van de felle tegenstanders is van de huidige Loudness War is ook niet voor niets.

I Robot was de opvolger van het debuutalbum van The Alan Parsons Project; Tales Of Mystery And Imagination. Dat album draaide natuurlijk om de werken van schrijver Edgar Allan Poe. Het concept van een album rondom een schrijver of een boek te maken sprak de heren nog steeds aan en I Robot werd werkelijkheid. Met de subtitel ‘A view of tomorrow, through the eyes of today’ en een directe inspiratie in het boek I, Robot van Isaac Asimov werd een nieuw conceptalbum gevormd dat de eerste oversteeg.

I Robot handelt op filosofische over de totstandkoming van kunstmatige intelligentie –de robot- en de daaruit voortvloeiende destructie. Er wordt veel verwezen naar een minder rooskleurige toekomst en de eventuele nadelen van het vervaardigen van robots naar de beeltenis van de mens. De tracks verwijzen tekstueel en in titels al flink naar de – overigens niet al te diep benaderde- filosofieën met titels als I Would’t Want To Be Like You, Day After Day (The Show Must Go On) en het geweldige Total Eclipse.

Met de benaming van de erg fijne laatste albumtrack Genesis Ch.1 V.32 impliceert The Alan Parsons Project dat de schepping niet stil zal blijven staan bij enkel de mens, maar verdergaat (de Bijbel telt hier namelijk slechts 31 verzen) met een nieuwe levensvorm. In dit geval kunstmatige intelligentie.

Muzikaal halen Parsons en Woolfson een breed scala aan instrumenten uit de spreekwoordelijke kast en werden daarin prettig aangevuld door onder andere Davit Patton, Stuart Tosh en Ian Bairnson. Op zang was een flink aantal mensen met onder meer Dave Townshend, Steve Harley en Jack Harris opgetrommeld, die allen ook een eigen track mochten zingen. Dat deze keuze heeft bijgedragen aan het succes van I Robot, is terug te horen aan de kracht van tracks als Breakdown of Day After Day.

Nog steeds is I Robot favoriet bij veel liefhebbers van The Alan Parsons Project. Persoonlijk vind ik Eye In The Sky (1982) en The Turn Of A Friendly Card (1980) samen met dit album de meest kenmerkende en prettige Alan Parsons albums. Vergeleken met de heruitgave op cd (2007 remaster) en het album op origineel Arista vinyl moet ik zeggen blij verrast te zijn met de klank van deze herpersing. Ten opzichte van zowel de cd als de oude persing biedt deze Music On Vinyl heruitgave op 180 grams zwart vinyl extra rust, waardoor de hoge tonen beter uit de groeven tevoorschijn worden gehaald. Frisser, zo u wilt.

De tweede LP bestaat uit veertien bonustracks, waarvan er tot op heden negen niet eerder zijn verschenen. Leuk voor de liefhebber, want de tracks geven bijna allemaal inzicht in hoe I Robot tot stand is gekomen.  Samen met het 8-pagina’s tellende boekwerk dat aan de luxe high gloss gatefold sleeve werd toegevoegd met liner notes van Alan zelf, is I Robot in de Legacy Edition uitvoering op vinyl een muzikaal feest. En daarmee een verplichte aanschaf voor iedereen die de progressieve rockmuziek een warm hart toedraagt.

Muziek: 9 ½
Klank: 9
Label: Music on Vinyl
Speelduur: plm. 70 minuten
Website


EDITORS' CHOICE