REVIEW

Maniac (Blu-ray)

Jan Luijsterburg | 18 september 2013

'See this and you’ll never be able to look Frodo Baggins in the eye again'. Een treffend citaat uit de Daily Star op de achterkant van Maniac, een remake van de Grindhouse horrorklassieker van William Lustig uit 1980. Elijah Wood speelt een man met een bijzondere fetisj. Hoofdhaar van vrouwen. Hij moet uit scalperen. Kan hij verder ook niks aan doen.

En zoals dat altijd gaat als we de zieke geest van een man in duiken: het komt door de moeder. Herinneringen aan haar promiscue gedrag voor de ogen van de kleine Frank doemen herhaaldelijk op. Van zijn overleden ouders nam hij een bijzonder bedrijfje over, inclusief bijbehorende passie. Al generaties restaureert de familie antieke etalagepoppen, in het Engels mannequins geheten. Frank leeft in de waan dat hij zijn poppen tot leven wekt door een verse scalp vast te nieten op de kale kop. Lastig dat dat veel vliegen in huis oplevert. Kan geen spuitbus tegenop.

Gelukkig wordt het repetitieve patroon van telkens weer achter een knappe vrouw aan in de grauwe uitgaanswijken van Los Angeles doorbroken door kunstenares Anna, die Franks passie voor etalagepoppen deelt. Het zou bijna nog tot een mooie relatie kunnen leiden, als Frank daar toe in staat zou zijn. Onvermijdelijk dat Anna geconfronteerd wordt met zijn duistere kant.

De psychologische ondertoon ten spijt, uiteindelijk is Maniac primair een genrefilm waarin het op de stuipen jagen van de kijker het voornaamste doel is. Dat lukt goed. Scalperen blijft zacht gezegd onprettig om naar te kijken. Je kijkt het slachtoffer bij het mutileren in de ogen, dat is wat het zo akelig maakt, zo betogen regisseur Franck Khalfoun en de Franse producent Thomas Langmann (The Artist) in een als extra meegeleverd interview. Een film met veel 'wegkijkmomentjes' dus.

Aanvullende informatie:
Frankrijk/VS 2012
Speelduur: 89 minuten
Regie: Franck Khalfoun
Scenario: Alexandre Aja en Grégory Levasseur, naar origineel van Joe Spinell
Productie: Thomas Langmann, Alexandre Aja, William Lustig e.a.
Muziek: Robin Coudert
Camera: Maxime Alexandre
Met: Elijah Wood, Nora Arnezeder
Extra’s: making of 3 minuten, interview 12 minuten
Beeld: 2,35:1
Geluid: DTS HD master, Engels gesprokenj
Uitgave: de Filmfreak (Remain in Dark)


EDITORS' CHOICE