REVIEWKEF

Music Emotion test KEF X300A


 

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Music Emotion.

Een half jaar geleden voelde ik een verlangen in me opwellen dat me herinnerde aan mijn eerste kennismaking met de KEF LS50 tijdens de High End 2012 in München. Een bepaald soort hebberigheid die voortkomt uit het opwindende gevoel dat je krijgt als je iets bijzonders meemaakt.

 

Dat gebeurde tijdens de de Blue-Chip days, de jaarlijkse perspresentatie van KEF. Daar werd namelijk - onder strikt embargo - de X300A getoond, de eerste stap van KEF op het gebied van Computer Audio. En wat een stap!

Uit Music Emotion – Mei 2013

De X300A is, heel kort door de bocht, een actieve luidspreker met ingebouwde versterkers en een USB D/A-converter, die je aansluit op je computer. Maar als ik het daarbij zou laten doe ik deze bijzondere luidspreker echt tekort. Want KEF had voor die ingebouwde versterker gerust kunnen kiezen voor een offthe- shelf Klasse-D stereo-oplossing. Die zijn tegenwoordig echt zeer goed van kwaliteit, maar ze kozen voor Klasse-AB.

En dan ook nog eens in duplo, want het laag/mid en hoog hebben ieder een eigen versterker. Per luidspreker! Vier Klasse- AB versterkers in totaal dus. Het voordeel van twee versterkers per luidspreker (50 Watt voor het laag/midden en 20 Watt voor het hoog) is evident: eventuele vervorming die optreedt bij luid spelen zal vooral in het midden en laag zitten (die vragen immers het meeste vermogen) en dus blijft het signaal dat naar de tweeter gaat zuiver. Dat klinkt niet alleen beter, maar vermindert ook de kans dat je tweeter in rook opgaat.

MERK

EDITORS' CHOICE