REVIEW

Bruce Soord & Jonas Renkse- Wisdom Of Crowds (2LP)

Eric de Boer | 30 augustus 2013

De muzikale collaboraties tussen leden van metalbands of rockbands zijn de laatste jaren niet van de lucht. Label KScope kent al meer van dit soortprojecten binnen haar gelederen. Ook Bruce Soord en Jonas Renkse doken na wat gedachtenwisselingen op afstand de studio in en brachten in juni hun gezamelijke debuut uit. Wisdom Of Crowds is nu ook op een dubbel-LP verkrijgbaar.

Wie bekend is met de progressieve rockstal van KScope zal waarschijnlijk al weten dat Bruce Soord de frontman van The Pineapple Thief is. Deze schreef meerdere tracks die volgens hem goed pasten bij de stem van Jonas Renkse. De laatste heeft natuurlijk ook al flink wat ervaring dankzij zijn functie als leadzanger binnen het Zweedse metal-genootschap Katatonia. Wie echter een album vol zware zang, ruig of juist klassiek progressief gitaarwerk verwacht kan zich wel eens verslikken in Wisdom Of Crowds.

Het album is namelijk vooral een mix van beheerste, ingetogen vocalen met door elektronische percussie en licht industriële geluiden ondersteunde rock. De eerste drie tracks (Pleasure, het titelnummer en Radio Star) variëren tussen elektro-rock, fraai ingetogen werk met een herkenbaar refrein (het erg mooie Wisdom of Crowds) en zelfs wat neopopulaire invloeden. Frozen North wisselt rust en kalmte af met bombast, hier is ook de elektrische gitaar van Soord voor het eerst prominenter aanwezig.

The Light en Stacked Naked zijn bijna dansbaar en de eerste neigt zelfs wat naar dubstep. De tweede klinkt, mede dankzij de overmatig aanwezige drumcomputer, wel wat simpel van opzet maar weet met een redelijk rockend refrein toch wel te blijven hangen. De met wat zwaardere metalinvloeden doordrenkte ballad Pretend doet inderdaad wel een vergelijk met Elbow eer aan, het rustige maar innemende Centre Of Gravity is daar een mooie uitvloeiing op. Waarna de twee heren het album afsluiten met Flows Through You, een –weer- ritmische track met industriële invloeden en een sterk karakter. De mooie vocale hidden track die op de cd aanwezig is moet op LP helaas gemist worden, wat wel jammer is.

Zowel Katatonia als The Pineapple Thief zijn enorm succesvol op het moment, maar gelukkig hebben de twee heren de tijd gevonden om samen iets te doen wat ze hoorbaar leuk vinden. Flirtend met muziekstijlen die ze niet zozeer eigen zijn maar stiekem misschien (ook) wel ambiëren is Wisdom Of Crowds geen volledig perfect album geworden, maar meer dan de moeite waard. Mede door de kwaliteit van Renkses vocalen.

Vooral de achterban van de Zweden zal wat meer moeite hebben met het ingetogen, gevoelige karakter van de plaat. Liefhebbers van vocale muziek en nieuwe progressieve klanken met wat darkwave en ambiënt invloeden zullen blij zijn met deze gelimiteerde dubbel-LP. Het album verdient overigens wel meerdere draaibeurten om volledig tot wasdom te kunnen komen. Daarna kan je ook niet meer zonder. Het is geen zwart vinyl geworden, er zitten twee rode platen in de luxe spiegelende gatefold hoes. Klankmatig staat de LP net iets boven de digitale versie van Wisdom Of Crowds, de plaat klinkt wat ruimtelijker en heeft meer diepgang.

Muziek: 8 ½
Klank: 8
Label: KScope
Speelduur: 52 minuten
Website: www.pineapplethief.com en www.katatonia.com


EDITORS' CHOICE