NIEUWS

Filmpjekijken bioscooptip – Mud


Redactie HiFi.nl | 15 augustus 2013

Het blockbuster zomerseizoen, met haar vele voorspelbare krakers, loopt op een einde. Of dat wil zeggen dat we weer wat meer 'inhoudelijke' titels mogen verwachten is even afwachten, maar Mud geeft in ieder geval een uitstekend voorbeeld.

De veertienjarige vrienden Ellis en Neckbone doen een wonderlijke vondst op een van hun geheime, avontuurlijke ontdekkingstochten op de Mississippi: een boot die hoog in een boom hangt op een onbewoond eiland. Ze komen er al snel achter dat de mysterieuze en charismatische Mud (Matthew McConaughey) in ‘hun’ boot woont.

Hij vertelt hen een fantastisch verhaal over hoe hij een man in Texas heeft vermoord, en dat hij daarom wordt achtervolgd door wraakzuchtige premiejagers. Nu wacht hij tot de liefde van zijn leven, Juniper (Reese Witherspoon), naar de stad komt om samen met haar te vluchten. De jongens weten niet of ze Mud moeten geloven, maar besluiten toch om hem te helpen. Als een prachtige vrouw en een groep premiejagers naar hun dorp komen, lijkt Muds verhaal uit te komen.

"McConaughey’s filmcarrière was na een veelbelovende start flink in het artistieke slop geraakt, maar de laatste jaren kiest hij duidelijk zorgvuldiger en zijn rol in Mud is misschien wel de beste uit zijn carrière. Het jongensachtige charisma en de leugenachtige charme van Mud passen hem perfect. Van de twee jonge acteurs maakt vooral Tye Sheridan (eerder te zien als het jongste broertje uit The Tree of Life) grote indruk. Zijn spel is opvallend naturel en zelfs een emotionele uitbarsting speelt hij beheerst als een ervaren acteur. De debuterende Lofland is een stuk ongepolijster, maar dat sluit naadloos aan bij zijn personage." Lees de hele recensie hier

Overigens worden de fans van blockbuster-spektakel nog niet in de steek gelaten, want deze week ook in première: Elysium. Neill Blomkamp, de veelbelovende filmmaker die met District 9 al bewees hedendaagse (mondiale) problematiek prima in een toekomstig sci-fi jasje te kunnen gieten, regisseert deze keer een hoofdrol van Matt Damon; 

EDITORS' CHOICE