NIEUWS

Imax Home Theater – Because size matters

Redactie HiFi.nl | 13 augustus 2013

‘Everyone’s experienced it. Few will own it.’ Met die gevleugelde woorden kondigt Imax hun nieuwe ‘private theatre’ gamma aan. Jawel, dat wil inderdaad zeggen dat het voortaan mogelijk is om thuis je eigen Imax bioscoopje op te zetten.

Imax heeft er zich altijd op gericht om de best mogelijke filmervaring te bieden in speciaal daarvoor ontworpen bioscopen. En nu willen ze diezelfde filosofie naar de huiskamer – nu ja, je hebt er écht wel een aparte kamer voor nodig – brengen. Zo’n Imax theater vereist enerzijds een speciaal kamerontwerp — de bekende home theater designer Theo Kalomirakis staat in voor het design – en anderzijds een stapel apparatuur om U tegen te zeggen.

De audio hardware bestaat voor één keer niet uit een verzameling hifi/AV-apparatuur die zich probeert voor te doen als bioscoopapparatuur, maar het is gewoon echte bioscoopapparatuur. Het videosysteem is opgebouwd uit een 4K projector, die zowel 2D- als 3D-beeldmateriaal kan weergeven, en een projectiescherm. Het gaat hier om een gebogen scherm, dat van muur tot muur loopt en van het plafond tot op de vloer. Goed om weten is dat het scherm minimaal negen meter breed moet zijn. Met een omgebouwd zolderkamertje red je het dus niet.

Het audiogedeelte omvat een 7.1 luidsprekersysteem – eerlijk gezegd hadden we op zijn minst 11.1 verwacht —, waarbij de luidsprekers precies gepositioneerd worden door middel van lasermetingen. Daarbij beschikt het systeem ook over een microfoonsysteem, dat voortdurend actief is en in staat is om de audioparameters van het systeem bij te sturen – door middel van een EQ-systeem, vermoeden we — indien nodig.

Prijs? I you have to ask… okee: vanaf $ 2 miljoen dollar is het showtime.


EDITORS' CHOICE