NIEUWSMcIntosh

Despacio - hifi PA-systeem met McIntosh versterking

Redactie HiFi.nl | 05 augustus 2013 | McIntosh

"Possibly the most groundbreaking audio initiative of this millenium", kopt het nieuwsbericht over het Despacio hifi PA-systeem. Niet geheel vrij van enige overdrijving, maar fascinerend is het Despacio concept zeker wel.

Het gaat om een 'custom built disco sound system', dat ontworpen werd door James Murphy en John Klett. James Murphy is bekend als oprichtend lid van LCD Soundsystem en van het platenlabel DFA. John Klett is een bekend technicus die onder meer de opnamestudio van DFA bouwde. 

De gebroeders Dewaele (Soulwax, 2ManyDJ's) en James Murphy (r., LCD Soundsystem)

De heren van McIntosh zorgden voor de versterking van het geheel. En hoe! De Amerikanen leverden een slordige 4,5 ton aan versterkerapparatuur. Goed voor een totaalvermogen van zo'n 50.000 wat. Dat is bijna het dubbele dan wat indertijd gebruikt werd voor de beruchte 'Wall of Sound' van The Grateful Dead.

Het systeem omvat zeven luidspreker/versterkertorens, die elk meer dan drie meter hoog zijn. En die er - met dank aan de beroemde lichtblauwe McIntosh vermogenmeters - bijzonder indrukwekkend uitzien. "Een soort 7.0 surroundsysteem", stelt John Klett. Toch is het initieel niet de bedoeling om het systeem te gebruiken voor surround doeleinden. Maar wel om het publiek helemaal onder te dompelen in geluid.

Een heel andere benadering dus dan de klassieke methode, waarbij een DJ als een soort halfgod vooraan in de zaal platen draait en het geluid ook enkel vanuit die hoek komt aanwaaien. Het bovenste gedeelte van de toren werd 'the birdhouse' gedoopt. De centraal geplaatste hoorn kan naar voren worden verschoven en kan worden gekanteld, zodat fase/tijdverschillen tussen de verschillende luidsprekereenheden onderling kunnen voorkomen worden.

Het systeem is voor de eerste keer gebruikt tijdens het Manchester International Festival. 2ManyDJ's & James Murphy draaiden drie avonden enkel met vinyl platen. Het is de bedoeling dat het Despacio systeem op nog meer events 'around the world' zal gebruikt worden. Zodra we de tourdata kennen, laten we het meteen weten…

MERK

EDITORS' CHOICE