Totem Essential

In onze serie van essentiële hifi-merken mag het Canadese Totem zeker niet ontbreken. Deze luidsprekerfabrikant staat al ruim twee decennia bekend om de buitengewone luidsprekers die worden ontworpen door de charismatische eigenaar, Vince Bruzzese.

Voor meer informatie over de ontwerpfilosofie en de keuze voor de naam Totem verwijzen we graag naar het interview met Vince Bruzzese dat we eerder publiceerden.

Historie en Werkwijze

Totem Acoustics werd in 1987 opgericht. De aanvankelijke missie was ongebruikelijk, namelijk het op non-profit basis ontwikkelen van een zeer goede luidspreker zonder rekening te houden met commerciële, door de markt gedicteerde argumenten. Ook de werkwijze was apart. Er werd namelijk vriendelijk doch beslist bedankt voor samenwerking met de National Research Council, een belangrijk Canadees overheidsinstituut dat zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek en technische ontwikkeling.

In plaats daarvan ontwikkelde Bruzzese een eigen manier van ontwerpen die op zowat alle punten afwijkt van wat gebruikelijk wordt geacht. Hij ontwerpt de luidsprekers bijvoorbeeld altijd als mono-model. Als dat een ruimtelijk geluid geeft zit met met een stereo-paar ook wel snor, zo beweert hij. De units worden los op de grond gelegd, en zonder filter van een muzieksignaal voorzien. Zo maakt hij de `match` tussen verschillende units. Merk en type doen er in dit stadium niet toe, het gaat om het samenspel.

Dan gaat het ontwerpen van het wisselfilter van start. Bruzzese bezit de grootste particuliere voorraad filteronderdelen van alle merken wereldwijd. Als hij een interessante condensator ontdekt koopt hij de gehele voorraad op. En hoewel dat op zijn zachtst gezegd wat vreemd klinkt is het ook de beste manier om er zeker van te zijn dat hij nooit misgrijpt tijdens het samenstellen van een filterontwerp.

De met de hand gesoldeerde filters zijn bij Totem altijd hard-wired, en de kasten zijn met arbeidsintensieve maar mechanisch superieure zwaluwstaartverbindingen in elkaar gezet. De interne bekabeling is, per ontwerp, op gehoor uitgekozen. In totaal worden voor alle actuele modellen 27 verschillende soorten kabel toegepast. Totem Acoustics heeft zich altijd gericht op maximale resultaten uit zo klein mogelijke behuizingen, zowel bij de monitorluidsprekers als de vloerstaande modellen.

Mijlpalen

De eigenzinnige houding van ontwikkeling in relatieve afzondering resulteerde in 1989 in de eerste Totem luidspreker. De toepasselijk genaamde Model 1 was een monitor die bij de introductie een verpletterende indruk maakte. Zowel de pers als het publiek reageerden geschokt op de geluidskwaliteit van deze kleine luidspreker. De basisbeginselen die door Bruzzese waren geformuleerd (een realistische weergave van dynamiek, een groot geluidsbeeld, correcte harmonische verhoudingen, neutraliteit en gevoel voor ritme) waren in overvloed in het ontwerp terug te vinden.

De Model 1 was drie jaar het enige model van Totem, tot in 1992 de Tott, de Rokk en de Mani-2 werden gelanceerd. De Model 1 is tot op de dag van vandaag in productie, overigens wel in een door de jaren (slechts) twee keer  aangepast ontwerp. Ook de Mani-2 wordt nog steeds gemaakt.

Vloerstaande modellen kwamen vanaf 1997 op de markt, om te beginnen met de Sttaf, een jaar later opgevolgd door de Arro, nog wat later volgde Forest, Wind en Hawk.

MERK

EDITORS' CHOICE