NIEUWSBenQ

BenQ W1080ST Full HD Short Throw Projector


Redactie HiFi.nl | 31 juli 2013 | BenQ

BenQ W1080ST, de eerste Full HD Short Throw Projector – of toch niet? Volgens het merk zelf is de nieuwe W1080ST de eerste Full HD (1920 x 1080 pixels) short throw projector ter wereld. De kreet ‘short throw’ wil zeggen dat de afstand tussen de projector en het scherm (of de muur) heel beperkt kan zijn.

En dat kan in bepaalde gevallen – als je bijvoorbeeld een potje wil gamen en de projector dan een tijdelijk plaatsje op de salontafel geeft – bijzonder handig uitpakken. Zo hoeven de gamers zich niet tussen het scherm en de projector te bewegen (denk aan Wii- en Xbox Kinect geweld), zodat hinderlijke schaduwen op het scherm voorkomen worden.

Short throw
De claim dat dit apparaat de eerste short throw Full HD projector ter wereld is klopt niet (want er zijn al andere partijen eerder ingestapt), maar het is wel zo dat short throw projectoren die native Full HD beelden kunnen weergeven dun gezaaid zijn. De W1080ST kan een twee meter breed beeld genereren op een projectie afstand van slechts anderhalve meter. Voor de ‘serieuze’ home cinema liefhebber is een short throw projector echter minder interessant. Ten eerste zal de kwaliteit van het objectief een stuk minder goed zijn dat dat van een long throw model – de wetten van de optiek zijn nogal onvermurwbaar op dat vlak – en ten tweede stoort het ventilatorlawaai meer naar gelang de projector dichter bij de kijk/luisterpositie gepositioneerd wordt. Al kan dat ook met medium/long throw projectoren voorvallen, als die bijvoorbeeld pal boven het hoofd gemonteerd worden.

Wat nog meer?
Voor het overige is de W1080ST een gewone single chip 1080 x 1920 DLP-projector. Het apparaat beschikt over een 1.2x manuele zoom en kan volgens de fabrikant 2.000 ANSI Lumen produceren. En dat met een contrastverhouding van 10.000:1. Ingangen zijn er zat: composiet video, S-video, component video, D-sub en 2x HDMI. Daarbij heeft het apparaat ook twee audio ingangen: stereo cinch en minijack. Dat komt omdat er mini-luidsprekertje in de projector verscholen zit 3D kan hij ook. Je moet dan wel nog een 3D bril aankopen, voor € 99 per stuk. De projector zou nu al verkrijgbaar moeten zijn en kost € 1.199.

EDITORS' CHOICE