REVIEW

INXS – X (LP)


Eric de Boer | 29 juli 2013

Het tienjarig bestaan van INXS-albums werd gevierd met het uitbrengen van het album met de toepasselijke titel X in 1990. De Australische band had met het voorgaande album veel succes gehad en na een intensieve periode van toeren en nevenprojecten bestormden de mannen de hitlijsten weer. X is door MFSL in de Silver Label serie opnieuw geperst op vinyl.

Het succesvolle album Kick uit 1987 was een groot succes voor de band rondom Michael Hutchence. Het doel van X was muzikaal dan ook al van tevoren vastgelegd; gewoon doorgaan in diezelfde lijn. X was direct na het uitbrengen al direct hoog in de hitlijsten te vinden, de beoogde lijn bleek succesvol. Dit album zou wel de laatste blockbuster van de band worden.

Het album opent met de geweldige hitsingle Suicide Blonde. Catchy R&B riffs, een herkenbaar refrein en de toevoeging van de mondharmonica gespeeld door Charlie Musselwhite zorgden voor een instant succes. Het nummer was geïnspireerd op niemand minder dan Kylie Minogue, met wie Hutchence indertijd een relatie had. Disappear (de laatste Top-10 single van INXS) bood een repeterend basloopje en veel synthesizer.

Ook Bitter Tears en het gevoelige By My Side (video hierboven) werden op single uitgebracht. De laatste is best memorabel gezien de hoge kwaliteit van zang - Michael was een erg begenadigd zanger met een eigen sound - en geniet nog steeds bekendheid, hoewel de plaat weinig meer wordt gedraaid op de radio. De kunsten van Musselwhite zijn verder op het album nogmaals te horen, hoewel minder aanstekelijk dan op de opener.

X is nog steeds niet het beste werk van INXS. Het album zit muziek-technisch prima in elkaar en bood de INXS-fan exact dat waar hij op kon rekenen. Een strak ritme door het hele album, de kenmerkende stem van de charismatische frontman en catchy refreinen. Maar anno 1990 was het dat geijkte recept misschien al belegen, de band hoorde gewoon bij de jaren tachtig. Na Kick en nu ook Listen Like Thieves in het Silver Label oeuvre te hebben opgenomen kan MoFI niet om X heen. De persing stamt natuurlijk weer uit de vermaarde RTI Pressing Plant en de klank is bijna even goed als die van Kick en beter dan op de originele cd. 

Muziek: 7 ½
Klank: 8
Label: Mobile Fidelity Sound Lab
Speelduur:  41:42 minuten
Website: www.inxs.com

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »