NIEUWSArcam

irDAC vervangt rDAC van Arcam


Redactie HiFi.nl | 20 juli 2013 | Arcam

Al in 1989 introduceerde Arcam haar eerste DAC, dus we kunnen gerust stellen dat het bedrijf uit Cambridge behoorlijk ervaren is op het gebied van digitaal-analoog converters. Maar dat betekent niet dat de Britten stilzitten, zo blijkt wel met de beschikbaarheid van de geheel nieuwe irDAC.

Weliswaar is de FMJ D33 SuperDAC het absolute referentiemodel, Arcam denkt ook aan de wat smallere portemonnee. Deed het dat eerder met de rDAC, die heeft nu met de irDAC een vervanger. “Hoewel het de opvolger is van de geliefde rDAC is, deelt hij veel meer DNA met de topklasse D33”, laat importeur Audiac weten over de tijdens CES 2013 gepresenteerde nieuwe telg die nu verkrijgbaar is.

“De Arcam engineers hebben er namelijk alles aan gedaan om de zo kenmerkende timing en spontaniteit van de D33 door te laten vloeien in de irDAC. Het is dan ook vooral de zorg voor de voeding, het tijdsfouten (jitter) minimaliserend circuit en de analoge uitgangssectie die de irDAC tot prestaties brengt die je normaal gesproken alleen van veel duurdere DAC’s verwacht.”

De irDAC heeft een compacte aluminium behuizing (alleen leverbaar in zwart), is compatible met 24-bit/192kHz, heeft zes digitale ingangen inclusief Asynchrone USB input (Class I en II) plus een stereo analoge uitgang via RCA en extra digitale uitgang. Daarnaast is de converter voorzien van een oplaadfunctie voor Apple iDevices. De adviesverkoopprijs is 549 euro.

Audiac laat verder nog weten dat met de introductie van de irDAC een einde komt aan de beschikbaarheid van de zilveren rDAC(/KW).

EDITORS' CHOICE