NIEUWSNuforce

NuForce introduceert AVP-18 surround preamp-processor

Redactie HiFi.nl | 08 juli 2013 | Nuforce

NuForce heeft de AVP-18 op de markt gebracht; een volledig digitale pre-amp, annex surround processor, die signalen tot 24 bits/192 kHz kan verwerken. De AVP-18 heeft geen analoge inputs, maar wel vier HDMI-ingangen en vier S/PDIF inputs. Van die laatste komen er twee in het optische formaat en twee zijn coaxiaal.

De toegepaste DAC – en de daaropvolgende analoge circuits – gebruiken dezelfde technologie als die in de losse NuForce high-end DAC’s. Maar ook de precieze, analoge volumeregeling en de hoogwaardige cinch bussen dragen bij tot de geluidskwaliteit van de AVP-18.

NuForce heeft ook aan de hoofdtelefoonliefhebbers gedacht. De hoofdtelefoonuitgang kan namelijk zowel stereo- als ‘Dolby surround’ signalen weergeven. Omdat de term ‘Dolby surround’ nogal vaag is, wilden we weten om welke surroundalgoritme(s) het hier precies gaat. Maar daar kregen we nog geen duidelijk antwoord op. Dus gokken we dat het Dolby ProLogic II processing betreft.

De vier HDMI-ingangen (evenals de HDMI-uitgang) voldoen aan de HDMI1.4 norm en ondersteunen 3D, CEC, en ARC. Waar ‘3D’ voor staat zal wel duidelijk zijn. ‘CEC’ betekent Consumer Electronics Control. Hiermee kunnen commando’s die bestemd zijn voor aangesloten apparaten (zoals de tv) worden doorgestuurd via HDMI. ‘ARC’ staat voor Audio Return Channel. Hiermee kan geluid vanuit de tv naar een extern audio-apparaat – zoals deze AVP-18 – gestuurd worden.

De AVP-18 wordt geleverd met een meetmicrofoon. Samen met de 11 programmeerbare parametrische EQ-banden per kanaal – het LFE-kanaal heeft er vreemd genoeg maar vier – is op die manier een automatische kalibratie mogelijk. Wie genoeg heeft aan 5.1 surround – het apparaat kan 7.1 aan –, kan de twee resterende kanalen inschakelen om samen met de twee frontkanalen een actieve bi-amp opstelling te maken. En uiteraard beschikt de NuForce ook over uitgebreide bass management instellingen.

NuForce stelt dat de AVP-18 zich onderscheidt van de andere surround processoren in de markt door het feit dat er geen analoge voorversterker in deze machine zit. En dat bijgevolg de audiosignalen cleaner blijven. Verder zegt NuForce dat de AVP-A18 anders is dan ‘a typical AVP’ doordat hier twee DSP-chips gebruikt worden, in plaats van één. Met één chip zou een typische AVP wel hoge resolutiesignalen kunnen decoderen (Dolby True HD/DTS HD) of equalising kunnen uitvoeren, maar niet alle twee tegelijk. Een sterke uitspraak, die we maar beter niet al te ernstig nemen. Fijn dat er mooie onderdelen in de AVP-18 worden gebruikt, zoals een Cirrus CS3318 volumechip, ELNA condensatoren en BurrBrown OPA2134 opamps. De nieuwe AVP-18 decodeert Dolby True HD, Dolby Digital Plus, Dolby Digital (EX), Dolby Pro Logic II (z/x), DTS-HD, DTS Hi Res, DTS-ES, DTS 96/24 en DTS Neo:6.

Het apparaat staat in de winkels en kost € 1.095.


EDITORS' CHOICE