ARTIKEL

Music Emotion - Audiofiele Aandacht In De Studio

Soms kijken fabrikanten verder dan hun neus voor goed geluid lang is en geven ze de consument de kans om diepgaande kennis te vergaren over hun producten, of over het tot stand komen van muziek op een drager.

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Music Emotion.

Luidsprekerfabrikant PMC en zijn Nederlandse importeur organiseerden vorige maand een viertal bijeenkomsten bij PMC dealers, met als gastspreker consultant Crispin Murray die tot voor kort op de loonlijst van Metropolis Studios in Londen stond en nu als zelfstandig consultant werkzaam is. Leerzame avonden waar aan de hand van muziekvoorbeelden de lange weg wordt uitgelegd tussen opname, mix, master en eindresultaat. Dat juist PMC het initiatief neemt is niet verwonderlijk gezien enerzijds de wereldwijde, innige relatie met studio’s, anderzijds hun relatie met Crispin Murray, met muzikanten en de consument.

Uit Music Emotion - Maart 2013

De vier sessies werden achtereenvolgens gehouden bij Hifi-Studio Zwaard in Rotterdam waar ik bij aanwezig ben, Hanze Hifi in Zwolle, Spanjaard Muziek in Alkmaar en Concerto Audio in Amsterdam. Ingeleid door Marc Lops van Stage Acoustics en Mike Picanza van PMC stelt Crispin Murray zichzelf voor in de druk bezette winkel van Michel Zwaard.

"Ik ben nu ruim dertig jaar werkzaam in de muziekindustrie. Begonnen bij de BBC als opname technicus, waar ik mee kon werken aan zowel opgenomen programma's als aan live muziek uitvoeringen van jazz, pop en klassieke muzikanten. Met als één van de hoogtepunten, opnames maken van het Glastonbury Festival, waar ik inmiddels 25 jaar aan meewerk. Na de BBC periode van acht jaar ben ik overgestapt naar Virgin's Townhouse Mastering en The Manor Mobile in de functie van opname technicus en mastering engineer. Gedurende de opkomst van de cd werkte ik daar met mensen als Whitney Houston, Carlos Santana en Cab Calloway. Waarna ik vervolgens vanaf de oprichting in 1992 betrokken raakte en werkzaam was voor Metropolis Studios in Londen."


EDITORS' CHOICE