REVIEWMarantz

Marantz Consolette Music Emotion

Ruud Jonker | 01 februari 2013 | Fotografie Fabrikant | Marantz

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Music Emotion.

In de luisterruimte staat de Marantz Consolette. Audiofielen met enige historische bagage zullen direct deze grote naam uit het rijke verleden van het bedrijf herkennen.

De Consolette was de eerste monovoorversterker die Saul Marantz ontwikkelde. Het gebeurt wel vaker, zeker bij autofabrikanten, dat zo'n historische naam terugkomt in een modern product. De nieuwe Consolette is formeel een trendy luidsprekerdock met een fraai design. Saul had zeker niet kunnen bedenken dat deze naam ooit nog gebruikt zou worden voor een apparaat met netwerkaansluiting en mogelijkheden om te streamen vanaf portable devices en het internet.

Uit Music Emotion - Februari 2013

De eerste Consolette verscheen in 1951 en kostte in de US 151 dollar, inclusief de houten behuizing. Het bijzondere was dat er zo'n 36 ingebouwde equalizer curves beschikbaar waren om de voorversterker te matchen met bepaalde merken grammofoonplaten en/of gebruikte snijcurven.

Deze voorziening was in die tijd gebruikelijk, want ook voorversterkers van McIntosh (bijvoorbeeld de bekende C8 record compensator), Leak, Quad en Rogers hadden dit soort voorzieningen. Die eerste zogenaamde Marantz Audio Consolette toonde deze naam in het midden van de frontplaat en beschikte over zes zwarte bakelieten 'pijlknoppen'.

MERK

EDITORS' CHOICE