NIEUWS

iXoost: een monster van een dockingstation


Redactie HiFi.nl | 09 juni 2013

Autoliefhebbers zeggen wel eens dat het geluid van de motor hen als muziek in de oren klinkt. De Schotse producer Howie B wist zelfs zeven noten uit het motorgeluid van een Maserati te halen voor het project Seven Notes, een samenwerking tussen de Italiaanse autofabrikant en Bowers & Wilkins. Maar iXoost voegt de daad pas echt bij het woord, met een serie wel heel bijzondere dockingstations.

 

De iXoost - de naam is afgeleid van de uitspraak van het Engelse ‘exhaust’ - is momenteel verkrijgbaar in drie varianten: de òt (8-cilinder), dês (10-cilinder) en dàdês (12-cilinder). En zoals de namen al weggeven - voor zover het ontwerp op bovenstaande foto dat nog niet had gedaan - is het een Italiaans product. Uit Modena, dezelfde stad als waar de fabrieken van de vermaarde autobouwer Ferrari staan. Was het niet oprichter Enzo Ferrari die ooit zie dat “naar het geluid van een 12-cilinder Ferrari moet worden geluisterd alsof het een symfonie betreft”?

Dit dockingstation bundelt de vorm van een motoronderdeel met muzikaliteit. Het idee van de iXoost komt uit het brein van Matteo Panini. De nazaat van de beroemde stickerfamilie zag bij het vasthouden van een uitlaatspruitstuk direct iets bijzonders voor zich. Panini legde contact met Mirco Pecorari, een ontwerper die zijn sporen vooral verdiende in de wereld van de luchtvaart; Pecorari ontwierp verschillende vliegtuigen en helikopters.

In de ontwerpen van de iXoost verwerkte hij echte uitlaatspruitstukken van echte auto’s. Niet alleen van Ferrari, maar bijvoorbeeld ook van Ford, Renault, Bugatti en het al eerder genoemde Maserati. De òt en dês zijn voorzien van acht speakers: twee tweeters, twee midrange drivers, twee subwoofers en twee passieve radiators. De dàdês heeft er drie meer, de 12-cilinder is voorzien van een extra tweeter, een extra midrange driver én een extra subwoofer.

De iXoost is wel behoorlijk aan de prijs. Deze begint bij vijfduizend euro voor de òt en 6500 euro voor de dês, terwijl de dàdês een vanaf prijs van 6800 euro heeft. Daarvoor heb je wél een volledig met de hand gemaakte dockingstation, die je ook nog eens helemaal naar eigen smaak kunt laten bouwen. Tijdens het productieproces word je ook nog eens regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang. Daarnaast wordt een 140W actieve sub meegeleverd, zoals je in het filmpje onderaan kunt zien.

Meer (technische) informatie over iXoost vind je op de website van de Italianen. Daar kun je ook bestellen. Overigens kondigt iXoost op diezelfde site drie nieuwe modellen aan, waaronder één die is vormgegeven uit het spruitstuk van een heuse Formule 1 auto. Wanneer de Dodes EB110 Twin Turbos, Radial6 en Ot Toro Rosso beschikbaar komen, is nog niet helemaal duidelijk

Op YouTube vonden we nog onderstaande video waarop Matteo Panini een iXoost demonstreert. "Sorry, geen muziek vanwege copyright", schrijft hij onder het filmpje.

EDITORS' CHOICE