Advance Acoustic X-Preamp voorversterker en X-A160 eindversterker

Advance Acoustic introduceert een nieuwe generatie voor- en eindversterkers. De eerste nieuwe telgen zijn de voorversterker X-PREAMP en de stereo eindversterker X-A160.

Dankzij een fraai nieuw design ogen deze versterkers strak, modern en minimalistisch. Dat laatste heeft dan met name betrekking op het aantal knoppen op het front van de voorversterker. Knoppenvrees zul je van de X-PREAMP niet krijgen - maar deze voorversterker heeft volgens de Fransen meer in huis dan het front doet vermoeden. Alle functionaliteit is ondergebracht onder de "volumeknop"; je activeert er onder andere volume-, ingangselectie- en menufuncties mee.

De twee displays geven optisch de relevante informatie, en helderheid is in vijf standen instelbaar. Toon- en balansregeling kunnen via Tone Bypass ontkoppeld worden. De achterzijde is daarentegen drukker bezet. Mede door de ingebouwde 24bit/192kHz Burr Brown D/A converter biedt deze voorversterker een groot scala aan ingangen (7 x analoog en 6 x digitaal). Eindversterker(s) kunnen aangesloten worden via twee paar pre-outs (cinch) of via een paar gebalanceerde (XLR) uitgangen. Via de trigger uitgang kunnen aangesloten eindversterkers via de voorversterker in- en uitgeschakeld worden.

De veelzijdigheid van deze voorversterker wordt onderstreept door de phono MM ingang voor het aansluiten van een draaitafel, hetgeen de analoog liefhebber zal aanspreken. Voor diegenen die het ambiëren om muziek af te spelen vanaf een computer staat een hoogwaardige asynchrone XMOS digitale USB-B ingang ter beschikking. Deze aansluiting maakt het mogelijk een pc of laptop eenvoudig aan te sluiten op de X-PREAMP. Het binnenwerk laat een opbouw zien met korte signaalwegen, een gedegen voeding met een ringkerntransformator en hoogwaardige componenten.

De krachtige X-A160 eindversterker vormt een degelijke, stabiele basis voor een serieuze geluidsinstallatie, als je het de Franse fabrikant vraagt. In de eindtrappen worden hoogvermogen bipolaire transistors gebruikt. Voordeel daarvan moet zijn dat ze erg snel het vermogen kunnen leveren. Standaard bedraagt het vermogen 160 Watt per kanaal aan 8 ohm, maar bij lagere belastingen neemt het vermogen evenredig toe tot 240 Watt aan 4 Ohm. De versterker kan desgewenst ook volledig in Class-A opereren. Hij levert dan 45 Watt maximaal in 8 Ohm; voor huiskameromstandigheden meer dan genoeg. De ingangsversterker wordt van signaal voorzien door ongebalanceerde- en gebalanceerde aansluitingen. De trigger aansluiting maakt inschakeling op afstand mogelijk wanneer de voorversterker een triggerspanning kan geven. De mechanische constructie is heel stevig. Er worden hoogwaardig afgewerkte materialen gebruikt die de behuizing een tijdloos karakter geven. De blauw verlichte display is ook op grotere afstand goed afleesbaar. De verlichting is uitschakelbaar en in twee lichtsterktes instelbaar.

Meerdere producten in het nieuwe jasje, waaronder mono-eindversterkers en een CD-speler, staan op stapel. De gangbare winkelprijs voor de X-PREAMP is € 899,- en voor de eindversterker X-A160 € 1.099,-. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Nederlandse importeur.

EDITORS' CHOICE