ARTIKELPhilips

Parallel Lines presentatie van Philips

Een paar weken geleden berichtten we op HiFi.nl over een mysterieuze promotie-actie van Philips rondom hun bijzondere 21:9 breedbeeld televisies. Gisteren vond in Amsterdam de officiele presentatie plaats van de vijf korte films die een centrale rol in deze campagne spelen.

Uitgangspunt daarbij is de stelling: Er zijn miljoenen manieren om een verhaal te vertellen, maar er is maar een manier om er naar te kijken.Plaats van handeling was het prachtige, aan de rand van het Oosterpark gelegen Hotel Arena, waar een select gezelschap van de Vaderlandse pers zich verzameld had.

De presentatie van de avond was in handen van filmkenner en presentator Rene Mioch, die vol enthousiasme vertelde dat deze serie korte films tot stand is gekomen onder het toeziend oog van zijn favoriete regisseur Sir Ridley Scott, bekend van o.a. Alien (1979), Blade Runner (1982) en Gladiator (2000).


(The Hunt)

Vijf regisseurs die allen deel uitmaken van Ridley Scott Associates kregen een simpele en uitdagende opdracht. Aan de hand van een vastgesteld script van slechts 6 regels tekst hadden ze complete artistieke vrijheid om er een film van te maken. Het resultaat van de creatieve arbeid van regisseurs Greg Fay, Johnny Hardstaff, Carl Erik Rinsch, Jake Scott en Hi-Sim bleek zeer afwisselend en in alle 5 gevallen erg gaaf.


(Darkroom)


Napratend op de redactie ontdekten we ook nog een verborgen boodschap, of in elk geval iets dat daar heel erg op lijkt. Dat zit zo:


(El Secreto de Mateo)


De eerste film (The Hunt van Jake Scott) duurt precies 2 minuten en 19 seconden. Een oplettende lezer ziet daar meteen de beeldverhouding 21:9 in terug. Maar nu komt het. De laatste film (The Gift van Carl Erik Rinsch) duurt precies eens zo lang, namelijk 4 minuten en 38 seconden (2x2`19).


(Jun & The Hidden Skies)


De tweede film (Darkroom van Johnny Hardstaff) duurt, net als de derde (El Secreto de Mateo, van Greg Fay, die bij de presentatie te gast was) 3 minuten en 38 seconden. Als je 338 door 2 deelt krijg je 169. Hee, 16:9, weer een beeldformaat...


(The Gift)


Eens kijken hoe de vierde film (Jun & The Hidden Skies van animatie-duo Hi-Sim) hier in past. En ja hoor: 2 minuten en 35 seconden. 1:2,35 is het cinemascope formaat, en hetzelfde als 21:9.

Jaja, het kost even tijd, maar dan heb je ook wat...of zitten we onze tijd te verdoen met een heleboel erg leuk maar volkomen nutteloos speur- en rekenwerk. Zeg het maar...
MERK

EDITORS' CHOICE