NIEUWS

Doors-muzikant Ray Manzarek overleden


Redactie HiFi.nl | 21 mei 2013

Raymond Daniel Manzarek, toetsenist en mede-oprichter van The Doors, en min of meer de ontdekker van Jim Morrison, is afgelopen maandag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat maakten zijn naasten bekend via social media. Manzarek stierf in een Duits ziekenhuis aan de gevolgen van kanker.

Ray Manzarek werd in 1939 in Chicago geboren en was het oudste bandlid van The Doors, de groep die hij in 1965 samen met zanger Jim Morrison oprichtte. De twee volgden in de jaren '60 dezelfde filmopleiding aan de Universiteit van Californië in Los Angeles. Toen de verlegen Morrison bij een toevallige ontmoeting 'on that fateful day on the beach in Venice, California' (een tekst die in vele varianten als aankondiging voor talrijke concerten werd ingezet) een aantal regels van zijn zelfgeschreven lyrics aan Manzarek zong, was de toekomstig toetsenist van de band verkocht.

In 1966 volgde het eerste platencontract, en na de dood van Morrison (Parijs, 1971) zouden er nog vele successen volgen. De band verkocht wereldwijd meer dan honderd miljoen platen, en scoorde hits met Light My Fire, L.A. Woman, Riders on the Storm, Love Her Madly en het door Apocalypse Now onsterfelijk gemaakte The End. Al was de formatie zeker qua live optredens uiteraard nooit meer hetzelfde sinds de dood van Morrison, bleven Manzarek en zijn vriend Robbie Krieger altijd touren met het repertoire van The Doors. Afwisselend Krieger & Manzarek, of Ray Manzarek & Robbie Krieger of the Doors geheten (en een tijdje Riders on the Storm, tot vierde bandlid John Densmore daar een juridisch stokje voor stak). In recente jaren werden ook Nederland en België nog regelmatig door de twee aangedaan, in wisselende formaties - waarbij zangers als Ian Astbury (The Cult) en Brett Scallions (Fuel) in de onnavolgbare voetsporen van Morrison mochten treden. 

"Ik ben blij dat ik de afgelopen tien jaar nog Doors-songs met hem heb kunnen spelen. Ray was een belangrijk deel van mijn leven en ik zal hem altijd missen," aldus Doors-gitarist Robbie Krieger in een reactie. Het door Krieger geschreven Light My Fire kent een tekenende bijdrage van Manzarek: zijn orgeltje. We laten 'm vandaag graag een paar keer voorbij komen.

EDITORS' CHOICE