NIEUWSThorens

De analoge boodschap van Thorens in Munchen

De avond voordat High End München daadwerkelijk van start gaat, zijn we welkom in een prachtig pand in het centrum van de stad; het Hofbräuhaus.

In een monumentale brouwerij annex bierkelder, enkele eeuwen (!) ouder dan het anno 2013 toch al 130-jarige Thorens, houdt CEO Heinz Rohrer een speech over veel recentere zaken - zoals 'zijn' nieuwe producten.

Want het is evident dat beide gevestigde namen, zowel het audiomerk als de brouwerij, een lange geschiedenis kennen. Belangrijker nog in de intro van het verhaal is de volgende stelling van Rohrer: is het eigenlijk niet zonde dat we (pers, branche, liefhebbers - red.) ieder jaar zo massaal op het event afkomen, terwijl we vervolgens weinig anders zien dan de hotels en het beurscentrum in het noorden van deze metropool - terwijl München zo'n prachtige stad is? De redactie kan dat overigens beamen; hotel-beurs-hotel... Niet ditmaal, gelukkig - op de vooravond kunnen we de prachtige binnenstad én het Hofbräuhaus alvast afvinken.

Dus genieten we van fris pils en de wetenschap dat er een Original Hofbräuhaus Braumeistersteak onderweg is, wanneer Rohrer (foto onder) zijn 'analogue message' uit de doeken doet. Echt goed vinyl kan niet voor 50, of 100, of 200 euro, zo stelt hij namelijk, waardoor er altijd een rol zal zijn voor merken als Thorens - nu en in de toekomst.

In het vervolg van zijn verhaal wordt er dan ook met trots toegewerkt naar de onthulling (letterlijk - het projectiescherm schuift als een gordijn aan de kant) van de nieuwste stappen van het Zwitserse merk.

Heter van de naald wordt het niet, want toen we kort voor vanavond bij importeur Viertron aanklopten in de hoop goed voorbereid aan de slag te kunnen, bleek daar nog niets bekend van wat we mochten verwachten...

Op de vooravond van High End München onthullen de draaitafelspecialisten twee nieuwe draaitafels: de TD 206 en de TD 209. Die eerste is – qua vormgeving, althans – een rechttoe rechtaan ontwerp, terwijl de TD 209 schatplichtig is aan als twee druppels water lijkt op de bekende TD 309. De beide nieuwelingen zijn verkrijgbaar in zwarte, rode of witte lak.

Het lijkt er overigens op dat de twee tafels op technisch vlak identiek zijn. Dat blijkt ook al uit de prijs. De twee kosten elk € 998. Moois uit het specslijstje van deze ‘Made in Germany’ apparaten: servo-controlled DC motor, TP90 toonarm, plateau opgebouwd uit twee lagen (aluminium & acryl). Aangezien de tafels compleet worden geleverd met een MM-element, kun je er meteen mee aan de slag.

Thorens had ook drie nieuwe phono pre-pre’s klaargestoomd: de MM-002, de MM-008 en de MM-008 ADC. De eerste – de kleinste van de drie, in het zwart – kan enkel met MM-elementen omgaan. De MM 008 doet MM en MC. Ze hadden hem dus misschien beter ‘MMC 008’ kunnen noemen? De MM-008 ADC tenslotte, is gelijkaardig aan de MM-008, maar heeft als extraatje een ADC-omzetter ingebouwd. Zo kun je je zwarte goud op een eenvoudige manier digitaliseren met behulp van een computer; daartoe is een USB-poort aanwezig op de achterzijde.

Zodra we 'm onder deze schijnwerpers weg mogen halen, gaan we er eens mee aan de slag - stay tuned!


EDITORS' CHOICE