REVIEW

Nosound - Afterthoughts

Eric de Boer | 04 mei 2013

Het Italiaanse progressieve gezelschap Nosound laat voor het eerst sinds 2009 van zich horen met een studioalbum. Met een gewijzigde bezetting en veel invloeden van piano, akoestische gitaren en zelfs cello laat de band zich met Afterthoughts als herboren zien en horen, aangevuld met een tijdelijke drummer en open in de klank.

Nosound werd in 2002 als project van zanger/ gitarist Giancarlo Erra opgezet en bracht in 2005 het eerste studioalbum uit, na veel optredens en demo’s. Het derde studioalbum A Sense Of Loss werd over de hele wereld erg goed ontvangen en daarna werden fans getrakteerd op een akoestisch compilatie-album (The Northern Religion Of Things) en een EP, getiteld At The Pier. Op deze EP was ook voormalig Porcupine Tree- en Blackfield-drummer Chris Maitland te horen. Deze samenwerking beviel blijkbaar, want op Afterthoughts drumt Maitland op alle tracks.

Muzikaal biedt Nosound op het vierde album een kalm en intens geluid waarbij de elektrische gitaren minder op de voorgrond treden. Er is veel ruimte voor zang (zelfs in het Italiaans), piano en akoestische geluiden. De band wordt nergens echt luid, hoewel de elektrische gitaren over het hele album wel aanwezig zijn en voor prima ondersteunende solo’s zorgen. Erg goede toepassingen van het wat sterkere geluid van de band zijn te vinden op tracks als The Anger Song en het fraaie Paralysed. Afterthoughts klinkt echter diep, dromerig en is door de composities en de ondertoon van uiteenlopende emoties een progressieve belevenis op zich met een zeer volwassen geluid. Daarbij klinkt de zang van Erra professioneel, helder en afgewogen. De percussie is excellent, prima in de mix verwerkt en voegt erg veel toe aan de dynamiek van Nosound. Dat Maitland op het album drumt betekent overigens geen vaste plek voor hem in de bezetting van de band, want inmiddels is Giulio Caneponi als vaste drummer aangenomen.

De door het label ter recensie aangeleverde cd blonk overigens niet erg uit in dynamiek, hoe het uiteindelijke resultaat gaat klinken kan ik daarom helaas niet melden. Wel is bekend dat Kscope Afterthoughts initieel gaat uitbrengen in een duo-verpakking, met niet alleen de cd, maar ook een DVD Audio/ Video en het album in hoogoplossende stereo- en surroundmixen (24 bit/ 96 kHz StudioMasters) en DTS. Wat goede hoop geeft. De muziek verdient het, namelijk.

Label: Kscope
Speelduur: 51:57 minuten
Website

EDITORS' CHOICE