NIEUWSSharp

Sharp wil aandeel in Pioneer verkopen

Om wat te doen aan de enorme schuldenlast waar het bedrijf mee kampt, is Sharp van plan zijn aandeel van 9,2 procent in Pioneer van de hand te doen. Daarmee komt overigens geen eind aan de samenwerking tussen de twee elektronicagiganten, want Pioneer houdt wel een aandeel van 0,8 procent in Sharp.

Sharp verkeert in behoorlijk zwaar weer, een schuldenlast van tweehonderd miljard yen, zo’n 1,56 miljard euro, hangt als een molensteen om de nek van de Japanse fabrikant. Het bedrijf kwam volgens analytici in de problemen vanwege de hoge koers van de yen, het feit dat Sharp - ondanks de introductie van een 8K tv op CES 2013 - onvoldoende innoveert in een snel veranderende markt én de wereldwijde kredietcrisis. In november vorig jaar twijfelde het bedrijf zelfs hardop of het wel zelfstandig voort kan blijven bestaan.

De verkoop van de aandelen Pioneer, waarin Sharp de grootste aandeelhouder is, is slechts één van de maatregelen die de elektronicagigant neemt. Eerder deze maand liet Sharp al weten ongeveer honderd miljard yen (dik 800 miljoen euro) te willen binnenhalen met een publiekelijke aandelenuitgifte. Daarnaast hoopt het op nog eens zo’n dertig miljard yen (230 miljoen euro) van diverse investeringsbanken.


EDITORS' CHOICE