REVIEW

Milt Jackson – In A New Setting (LP)

Eric de Boer | 13 april 2013

Het heeft lang, heel lang geduurd voor dit album van vibrafoonspeler Milt Jackson op een goede manier beluisterd kon worden. In A New Setting stamt namelijk uit 1964 en is in zijn originele persing nauwelijks nog te vinden. Laat staan in een goede staat. De liefhebbers van Jazz, bop en zelfs blues kunnen hun hart ophalen, met dank aan Speakers Corner Records.

Bijna een halve eeuw geleden kwam In A New Setting uit via Limelight Records. Milt Jackson genoot van zijn leiding aan zijn Modern Jazz Quartet, maar voelde zich tegelijkertijd artistiek beperkt. Deze LP was één van de uitlaatkleppen die de indertijd 41-jarige artiest uitbracht en was meteen opmerkelijk vol met swingende percussie. Vrij van het waakzame oog van pianist John Lewis, wiens stempel danig drukte op het kwartet dat voortvloeide uit de Dizzy Gillespie Bigband, speelt Jackson samen met vier andere artiesten een aanstekelijk album bijeen. Onder de begeleidende artiesten treffen we een jonge McCoy Tyner op piano, die op dit werk goed ondersteunt maar ook een zeer memorabele solo afgeeft op het nummer Project-S. Tyner had in dezelfde maand nog geparticipeerd aan het album A Love Supreme van John Coltrane en was op een hoogtepunt van energie. De andere artiesten waren bekenden van Milt Jackson, in de vorm van Jimmy Heath op sax (met wie Tyner de leads prettig afwisselt), Bob Cranshaw op bas en Connie Kay op percussie. Heath was ook verantwoordelijk voor de arrangementen op In A New Setting.

Het album swingt na vijftig jaar nog steeds. Met een prettige mix van bestaande tracks (zoals de Cole Porter klassieker Ev’ry Time We Say Goodbye) weet het vijftal vooral te blijven boeien met tracks als het geweldige nummer Sonny’s Blues, Slow Death of Clay’s Blues, tracks als Spanish Fly (uniek en in die tijd erg interessant qua muziekstijl) en niet in de laatste plaats That’s In (ook geschreven door Jackson zelf). Het samenspel van de musici is erg sterk en het plezier van het spelen straalt een halve eeuw later nog steeds van het album af. Deze stereoversie (het album is in ’64 ook in mono uitgebracht) klinkt weliswaar lichtelijk gedateerd, te wijten aan de opnametechnieken in die tijd, niet aan de mastering. De bedoelingen van de artiesten als het gaat om geluidsoverdracht (vibrato, echo, diepgang) zijn echter goed hoorbaar. En de plaatsing en dynamiek kloppen, het vinyl van Speakers Corner Records voegt rust en een stille achtergrond toe aan de onderzoekende muziek. Dat, samen met het energieke niveau van de elf tracks maakt van In A New Setting een klassieker die het waard is om te ervaren!

Dit album zal eind mei 2013 verkrijgbaar zijn.

Aanvullende informatie:
Label: Speakers Corner Records
Speelduur: 36:51 minuten


EDITORS' CHOICE