NIEUWSSoundcast

Impact Distribution imponeert met Z-Base tijdens NAVD

In onze vooruitblik op de Nationale AV-Dagen schreven we al even kort over de Belgische importeur Impact Distribution, die met de merken SoundCast, ZVOX en La Boite Concept naar Veldhoven is gekomen. We kregen een korte tour van Alain Van den Nest langs zijn assortiment.

De ruimte van Impact Distribution trok veel nieuwsgierige bezoekers tijdens de Nationale AV-Dagen.

Met onvervalste Vlaamse tongval worden we welkom geheten door onze gastheer, die met drie verschillende productlijnen naar Veldhoven is gekomen. Zo houdt SoundCast zich bezig met draadloze speakers voor bijvoorbeeld in de tuin, bouwt La Boite Concept een soort secretaires met volledig geïntegreerd audiosysteem en gaat ZVOX met de Z-Base de strijd aan met bijvoorbeeld de Solo van Bose.

De SoundCast Melody uiterst rechts naast zijn grote broers OutCast en OutCast Jr.

Van den Nest toont ons eerst de Melody van SoundCast. Een weersbestendige draadloze speaker waar je door middel van een Bluetooth connectie je favoriete muziek afspeelt vanaf smartphone of tablet. “Volledig opgeladen gaat de Melody tot wel twintig uur mee”, zegt de Belg. De portable speaker is rondom voorzien van vier drivers met even zoveel basradiatoren. Door het handzame formaat is het een eitje om de Melody mee te nemen, zeker met de in het fraaie design verwerkte handgreep. Opladen kan met een USB-snoer, waardoor je hem bijvoorbeeld ook in de auto of boot kunt opladen. Vanaf begin juli verkrijgbaar voor een adviesprijs die tussen de 429 en 449 euro zal liggen.

Iets duurder zijn de secretaires van La Boite Concept. Het Franse bedrijf heeft drie modellen geproduceerd: de LD 100, LD 120 en LD 130. Op het oog zijn het een soort retro bureautjes, maar achter dat design gaat een heuse hifi-set schuil. Van instapmodel LD 100 tot de meeste luxe LD 130, alle drie beschikken ze namelijk over een prima sound, zo demonstreert Van den Nest. Hoewel dit meer is dan een kekke gadget, zullen de prijzen van zo’n 800 tot een kleine 1500 euro mogelijk behoorlijk wat mensen afschrikken.

De LD 130 van La Boite Concept moet een kleine vijftienhonderd euro kosten.

Van de producten die Impact heeft meegenomen naar de Nationale AV-Dagen, verwachten wij dat de Z-Base van het Amerikaanse ZVOX de hoogste ogen zal gooien op de Nederlandse markt. Het is simpel gezegd een surround sound-systeem voor onder je televisie. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Bose Solo. Maar waar dat apparaat slecht in één uitvoering verkrijgbaar is, heeft de Z-Base liefst vijf verschillende varianten.

We schreven er al vaak over: met het steeds dunner worden van televisies, wordt het geluid tegelijkertijd ook steeds waardelozer. De Z-Base is wat dat betreft een fraaie budgetoplossing. Want al vanaf 269 euro verbeter je het geluid van je televisie. De meeste luxe uitvoering - de Z-Base 580 - kost 599 euro.

Door middel van een switch kan Van den Nest ons makkelijk demonstreren hoe het geluid van The Three Musketeers mét en zonder Z-Base.

Dat blijkt wel wanneer Van den Nest ons een demonstratie geeft van de Z-Base 320 (adviesprijs 299 euro). Speciaal ontworpen voor televisieschermen van 27” tot 42”, oftewel 69 cm – 107 cm. Door middel van een switch kan Van den Nest makkelijk het verschil laten horen tussen het geluid van de televisie, waarop de film The Three Musketeers speelt, en het geluid van de Z-Base. Dat verschil is enorm, het soundsysteem draagt absoluut bij aan een betere filmbeleving.

Maar misschien nog wel belangrijker: het geluid is echt surround. Ondanks de geringe afmetingen van het systeem, dat is uitgerust met drie 51 mm breedband drivers en een 135 mm woofer, krijg je een heel ruimtelijk gevoel. Spraak klinkt helder, vaak een probleem bij het oorspronkelijke tv-geluid, en tijdens actiescènes loopt de sound nergens ‘dicht’.

Alain Van den Nest van Impact Distribution demonstreert de Z-Base 320, die geplaatst is onder de voet van de tv.

Aansluiten is supersimpel, zo toont onze Vlaamse gastheer. Stekker in het stopcontact en een optische kabel vanaf je tv in de Z-Base. Mocht je tv nou niet beschikken over optische audio, dan bieden de twee analoge ingangen uitkomst. Eén behoorlijk nadeel: geen van de vijf varianten biedt een streaming functie.

Weliswaar wordt het apparaat geleverd met een afstandsbediening, de Z-Base is voorgeprogrammeerd om de signalen van het volume, de mute-functie en de aan/uit knop van je televisie aan te leren. Na installatie kun je het surround soundsysteem dus ook met de afstandsbediening van je tv aansturen.

We hopen de Z-Base binnenkort aan een uitvoerige HiFi.nl-test te kunnen onderwerpen in onze thuissituatie, want dit smaakte absoluut naar meer.


EDITORS' CHOICE