NIEUWSSennheiser

NAVD-primeur: Hoofdtelefoonversterkers Sennheiser

In navolging van de HD 800 high end-hoofdtelefoon presenteerde Sennheiser tijdens de Nationale AV-Dagen twee heuse hoofdtelefoonversterkers. Met de analoge HDVA 600 en de digitale HDVD 800 wil de specialist “terug naar de oorsprong”, zo vertelt Vincent Ostendorf namens de Duitse fabrikant.

De weg kwijt was Sennheiser zeker niet, maar de essentie was wel een beetje verschoven. Het Duitse familiebedrijf hield zich naar de zin van de twee kleinzoons van de in 2010 op 98-jarige leeftijd overleden Fritz Sennheiser toch iets te veel bezig met goedkope hoofdtelefoons en in-ears. Terwijl het bedrijf juist in het topsegment altijd innovatief en vooruitstrevend was.

Dus toen kleinzoons Daniel en Andreas Sennheiser hun woordje mee mochten praten, werd de koers van het bedrijf gewijzigd. Dat resulteerde enkele jaren geleden al in de introductie van bijvoorbeeld de HD 800 high end-hoofdtelefoon, maar het was het bedrijf een doorn in het oog dat er toch nog vaak geluidsverlies optrad bij het op een versterker gebruiken van deze hoofdtelefoon.

Daarom ontwikkelden de Duitsers zelf twee hoofdtelefoonversterkers. Tijdens de Nationale AV-Dagen in Veldhoven werd deze dubbele primeur - nooit eerder produceerde Sennheiser namelijk zelf hoofdtelefoonversterkers - voor het eerst getoond aan het Nederlandse publiek. Getuige de drukte op de stand was datzelfde publiek duidelijk nieuwsgierig naar de twee nieuwe producten.

“De HDVA 600 en HDVD 800 stellen hifi-liefhebbers in staat om het maximale uit hun hoofdtelefoon te halen”, legt Vincent Ostendorf van Sennheiser Nederland uit. De brochure doet daar nog een schepje bovenop: “De hoofdtelefoonversterkers leveren prestaties waar menig producent van high end-versterkers jaloers op zal zijn”, belooft het Duitse bedrijf.

Vooral de digitale HDVD 800 is van uitzonderlijk hoog niveau. Het heeft een ingebouwde dac met usb, aes/ebu, coaxiaal en optische ingang. De hele keten is symmetrisch opgebouwd wat in veel gevallen zorgt voor lage vervorming, meer detail en meer rust in het geluid. De potentiometer komt van ALPS. 

Een erg fraaie behuizing ook, mogen we wel zeggen. Beide hoofdtelefoonversterkers zien er prachtig uit en zijn voorzien van een transparante bovenkant. Op die manier heb je prima zicht op het binnenwerk van de HDVA 600 en HDVD 800. Al moet daarvoor - net als voor de HD 800 - behoorlijk in de buidel getast worden. De analoge HDVA 600 heeft namelijk een prijskaartje van 1399 euro, de HDVD 800 is nog eens vierhonderd euro duurder.

Kijk ook eens op onze Hoofdtelefoon Special


EDITORS' CHOICE